Ökad handel i september

Efter knackig försäljning i augusti studsade sporthandeln tillbaka i september. Den ackumulerade försäljningen är dock fortfarande negativ.

Den första officiella höstmånaden bjöd på positiv tillväxt i sportbranschen. I löpande priser ökade försäljningen med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året. Det innebär att den ackumulerade utvecklingen efter nio månader ligger på -0,2 procent.

I fasta, kalenderkorrigerade ökade försäljningen med 4,1 procent jämfört med september 2012. Den ackumulerade utvecklingen ligger på 2,9 procent.

För detaljhandeln som helhet var det en ljummen månad. I löpande priser ökade handeln med 2 procent och i fasta kalenderkorrigerade priser ökade den med 1,6 procent jämfört med samma period förra året. Bäst gick det för apotekshandeln, järn- och bygghandeln samt optikhandeln. Sämst gick det för bok- och pappershandeln, elektronikhandeln och färghandeln.

HUI:s prognos för helåret ligger på en tvåprocentig ökning av detaljhandeln. Tre kvartal in på året har försäljningen endast ökat med 1,5 procent men HUI ser ännu ingen anledning att revidera prognosen. Orsaken är konsumentförtroendet går åt rätt håll samt att det finns flera positiva signaler från omvärlden. Dessutom har sällanköpsvaruhandeln svaga jämförelsetal framför sig.