Fler och dyrare cyklar säljs i Sverige

Cykelförsäljningen går framåt i Sverige. Under den gångna säsongen såldes 555000 cyklar enligt Svenska Cykelfabrikant och Grossistföreningen (FOG).

Den rådande cykeltrenden eldar på cykelförsäljningen i landet. Säsongen 2011/2012 såldes det 540000 cyklar i landet, en siffra som under säsongen 2012/2013 ökade med 3 procent till 555000 sålda cyklar.

– Försäljningen är stabil och fortsätter att öka, även om det sker från en redan hög nivå då försäljningen ökat med cirka 8 procent ett par år i rad, säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling, i ett pressmeddelande.

Siffrorna från FOG visar även att svenskarna köper allt dyrare cyklar. Ökningen i kronor överträffar nämligen ökningen i antalet sålda cyklar.

– För allt fler svenskar har cykling blivit ett naturligt inslag i vardagen, vi blir mer kvalitetsmedvetna och kunniga och därför kostar man på sig dyrare och bättre cyklar och mer tillbehör, och snittpriset per cykel har fortsatt att öka, säger Klas Elm.

Cykelbutikskedjan Tvåhjulsmästarna har känt av den ökade efterfrågan på dyrare cyklar.

– Trenden är att allt fler tar cykeln till jobbet, och då köper man en dyrare och lite finare cykel, gärna med lite roliga tillbehör, det märker vi tydligt i ökningen av omsättningen i förhållanden till antalet sålda cyklar. Idag är det inte helt ovanligt att man köper både en andra- och en tredjecykel, säger Gert Friberg, vd för Tvåhjulsmästarna, i ett pressmeddelande.