Varm augustimånad hämmade handeln

Kräftgången i sporthandeln fortsätter. För tredje månaden i rad backade försäljningen. Tillbakagången var dock inte särskilt stor.

Förra årets rekordhandel fortsätter att sätta sina spår i årets handel. I augusti backade handeln återigen tack vare framförallt starka jämförelsetal från förra året. I löpande priser backade försäljningen med 0,3 procent jämfört med i augusti förra året. I fasta, kalenderkorrigerade priser ökade dock försäljningen med 2,7 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har handeln i löpande priser backat med 0,6 procent. I fasta, kalenderkorrigerade priser har handeln ökat med 2,5 procent.

För detaljhandeln som helhet blev det en ljummen försäljningsmånad. I löpande priser ökade handeln med 1,6 procent och i fasta, kalenderkorrigerade priser ökade den med 2,4 procent jämfört med augusti förra året.

Bäst gick det för branscher som möbelhandeln, dagligvaruhandeln och klädhandeln. I andra änden av skalan återfanns färghandeln, leksakshandeln och bok- och pappershandeln.

Enligt HUI kan den ihållande värmen ha inverkat negativt på försäljningen eftersom många försköt semestern långt in i augusti vilket medförde att många konsumenter la sina pengar på upplevelser, vardagslyx och resor.

HUI:s helårsprognos ligger fortfarande på 2 procent och HUI ser inget skäl att ändra på den prognosen. Hittills i år har detaljhandelns försäljning i löpande priser ökat med 1,5 procent.