Smith ger skarpare färger med en ny lins

Smith har tagit fram en ny lins – Chrompop – som ska ge klarare färger och tydligare kontraster. Först ut är solglasögon med förhoppningen att goggles kommer till nästa vinter.


Smith ger skarpare färger med en ny lins
I mötespunkterna mellan blått/grönt och grönt/rött filtrerar Chromapop bort ljuset så att kontrasterna blir starkare och färgerna tydligare.

Smith har under en längre tid jobbat med forskare för att ta fram linser i solglasgön som ska ge klarare färger och starkare kontraster. Nu är de klara och linserna kallas för Chromapop.

Allt ljus består av de tre grundfärgerna blått, grönt och rött. Dessa tre färger är lätta att dela upp eftersom de rör sig på olika våglängder men på vissa punkter så överlappar färgerna varandra och det är oklart för hjärnan om det är en blå eller grön färg. Det de nya linserna gör är att de filtrerar bort ljus av vissa våglängder där blått och grönt eller grönt och rött är snarlika. Hjärnan blir inte förvirrad utan grönt blir grönt, blått blir blått och rött blir rött.

Smith Chromapop kommer att smyglanseras i januari och sedan blir det fullt pådrag till sommaren. Förhoppningen är att tekniken ska gå att överföra till linser i goggles och att lansera dessa vintern 2014/2015.