Team Sportias tf vd om krisen och vägen ut ur den

I somras blev Anders Edvarsson tillförordnad vd för Team Sportia. Uppdrag: Rädda Team Sportia AB från konkurs. Här berättar han för Sportfack hur arbetet hittills har gått.

Trots en sommar som varit solig, varm och på alla sätt positiv är det en något ansträngd stämma Sportfack hör i telefonen. Det är kanske inte är så konstigt. Anders Edvardsson, rekryterad som ekonomichef till Team Sportia i september 2012, blev i juli utsedd till sportkedjans nye tillfällige vd. Efter bara 10 månader fick han axla rollen som ersättare till avgående Lars Stenberg. Uppgift: Ta Team Sportia AB ur rekonstruktion och rädda bolaget från att gå i konkurs. Sedan dess har Anders Edvardsson kört järnet. Ledigheten har varit begränsad till ”någon helgdag här och där” enligt honom själv.

– Jag tror Lasse kände att han kört så hårt han kunnat. Med min bakgrund som ekonomichef har jag varit med sedan han och jag hösten 2012 började se över ekonomin och utforma ett besparingsprogram, säger Anders Edvardsson, utbildad finansiell ekonom och som tidigare arbetat på PWC och Wint samt är delägare i Team Sportia Växjö. Trots en tuff sommar för hela huvudkontoret tror Team Sportias tf vd att det akuta läget ska kunna bli bättre.

– Att hamna i rekonstruktionsarbete från och med maj var inte idealiskt. Personal måste ha semester och en hel månad försvann fram till juni eftersom den första tiden efter rekonstruktionsbeslutet var enormt arbetskrävande och utmanande för alla. Sen i juli var det semestertider och svårt att kunna påverka i den grad man vill. Men jag tycker ändå att vi har kommit väldigt långt i vår process.

– Vi har fått ok på en förlängning av rekonstruktionsarbetet till den 27 november. Fram tills dess måste vi få ok angående vårt ackordsförslag som vi upprättat med våra leverantörer där vi förbinder oss att betala 25 procent av den ursprungliga skuld vi har till varje leverantör. Jag är optimistisk om att vi skall kunna lösa denna svåra situation som vi befinner oss i. Muntligen har jag fått ja från hälften av våra leverantörer. Nyckeln blir att de leverantörer som vi har de största skulderna till, även de godkänner ackordsförslaget. De vill se vår plan och höra hur vi tänker lösa det här. Sedan kan de ta ställning, har de sagt säger Anders som hittar ljuspunkter i arbetet.

Stora leverantörer som Nike har varit väldigt förstående enligt Anders. Dessutom har ett stort antal delägare och fristående butiker inom Team Sportia tidigt gått in och lånat ut de pengar som behövdes för att komma vidare i processen. Detta visar vilket engagemang som finns i kedjan, menar Anders.

– Inlåningen från ägarna var ett första steg som var absolut nödvändigt för att få hjulen att snurra igen. Men sen har vi på huvudkontoret jobbat med att minska kostnadsmassan för det centrala bolaget vilket också var ett måste. Åren 2011/12 var vi 60 personer. Till 2014 kommer vi vara under 40 personer här. Då går vi så snålt som vi kan samtidigt som vi upprätthåller servicen mot butikerna, säger Anders och tillägger:

– Vi kommer behöva banta våra kostnader mer. Vi har bland annat en bra dialog med vår hyresvärd. Alla vet att vi har det väldigt jobbigt och vi behöver hjälp för att det här ska fungera.

Det går snabbt på den svenska sportmarknaden. Borta verkar dagarna vara då kedjorna skar guld med täljkniv. Konkurrensen på den svenska marknaden har ökat till följd av XXL:s och Decathlons intåg i Sverige och till följd av webbförsäljning från alla håll. Tidigare i år gick Usports i konkurs och även Intersport har drabbats av bekymmer. De flesta stora kedjorna i Sverige gör inga eller väldigt små försäljningsökningar, visade Sportfacks redogörelse under våren. Anders Edvardsson är ändå övertygad om att det finns en framtid för Team Sportia i den svenska sportbranschen.

– Vi har ändå en position som är unik i Sverige. Team Sportia är i stor grad en lokalt förankrad sportkedja med en stark koppling till klubb & föreningsliv. Vi är stora på cykel och hårt, kan sport, är duktiga på service och har handlare med massor av kompetens inom olika områden.

– Jag har sett det här som en otroligt lärorik resa och hoppas på att kunna bidra till Team Sportias framtid, säger Anders Edvardsson.
Förhoppningsvis en resa som slutar med en lycklig landning. Senare i höst vet Team Sportias nuvarande vd och hans kollegor om de klarade av utmaningen att få det centrala bolaget på fötter igen.

– Vi hoppas att vara i mål i mitten eller slutet av oktober. Fram till dess ska vi också fortsätta arbeta med ägarfrågan och hur den ska se ut för att det ska fungera i framtiden, avslutar Anders Edvardsson.