Sulan som omvandlar stötar till värme

Footprint är ett nytt sulmärke som tar avstamp i fysikens lagar. genom att omvandla rörelseenergi till värme förbättras dämpningen radikalt.


Sulan som omvandlar stötar till värme
Footrpints förpackningar med extremt tydliga argument.

En tydlig trend inom produktutvecklingen är att det inte längre bara är utövare som utvecklar produkter. Allt fler ingenjörer tittar på ett problem och kommer fram till helt nya lösningar. Sulorna från Footprint är ett sådant exempel.

Istället för att testa olika sulmaterial på idrottare av alla de sorter utgick de från en av fysikens grundlagar – att energi inte kan förstöras, bara omvandlas. De ville hitta ett material som inte bara pressades ihop vidbelastning utan som betedde sig olika vid mjuk belastning och hårda stötar. De hittade en form av uretan som Footprint kallar för King Foam. Det är ett material som är väldigt mjukt i grunden men som omvandlar rörelseenergi – läs stötar – till värme vilket i sin tur får materialet att stelna till. Allt det här sker på en tusendels sekund och när materialet stelnat och fördelat trycket över hela sulan återgår det till sin mjuka ursprungsform igen.

Footprint säljs i Norden av Pieter Hulleman på FP Insoles och han har redan fått ut sulorna bra i Norge. Där jobbar han både med sportbutiker, fysioterapeuter och fotkliniker. Tanken är att köra samma kanaler i Sverige.

– Det som gör det så roligt att jobba med Footprint är att sulorna löser konkreta hälsoproblem för användarna, säger Pieter. De fungerar också förebyggande för de som är väldigt aktiva inom så olika sporter som löpning och skateboard eller för de som står mycket i sitt jobb.

Footprint finns i tre olika varianter. Kingfoam Flat är en helt platt sula på 6 eller 8 mm. Den ger bra dämpning för exempelvis löpning och i streetskor som i sig inte har så mycket dämpning. Kingfoam Orthotic är tjockare och har en anatomisk uppbyggnad för att ge stöd under hålfoten. Footprint hävdar att de sulorna dämpar upp till 95 procent av stöten.

Allra mest nydanande är Gamechanger som kombinerar dämpande Kingfoam med ett extremt enkelt sätt att gjuta sulor efter kundens fötter. Genom att injicera vatten i sulorna sker en kemisk reaktion av materialet under hälen och hålfoten. Det mjuka materialet stelnar och om användaren sätter i sulorna i skorna och sedan tar på sig skorna så formas sulorna under 15 minuter efter fötternas form. Oerhört enkelt och det behöver inte ens göras i butiken.

Sulan som omvandlar stötar till värme
Pieter Hulleman

– Behovet av den här produkten är jättestort och responsen från de som har testat sulorna i Norge är formidabelt, säger Pieter. Nästan 80 procent av försäljningen ligger på Kingfoam Orthotic vilket visar att kunderna vill ha maximalt med dämpning och stöd.

Marknadsmässigt har Footprint också tänkt till. Dels samarbetar de med konstnären Swanski som gör att sulorna skiljer sig från alla andra sulor på marknaden och dels låter de olika atleter göra sina egna pro models. Exempelvis har skataren Aron ”Jaws” Homoki sin egen sula och till vinter får den norske snowboardikonen Terje Haakonsen också en egen sula speciellt utvecklad för snowboardåkning.

Sulorna säljs i paket 24, 36, 48 eller 96 sulor och till varje paket finns ett anpassat ställ för att visa upp sulorna snyggt i butiken.