Den tyska vargen är tillbaka

Tyska outdoormärket Jack Wolfskin är tillbaka på den svenska marknaden. Och den här gången är vargen här för att stanna.

Med en omsättning på över tre miljarder kronor är Jack Wolfskin en stor spelare på framförallt den tyska outdoormarknaden. Men på den svenska marknaden har det aldrig riktigt släppt och under några år har varumärket lyst med sin frånvaro. Nu är dock Jack Wolfskin tillbaka och denna gång finns det en långsiktighet i satsningen enligt Lars Klingström som är den som kommer att ansvara för varumärket i Sverige genom bolaget Lars Klingström Agenturer AB.

– Jag opererar helt under Jack Wolfskin-flaggan och kommer bara att köra det varumärket. Om man ska göra något ordentligt på egen hand så är ett varumärke fullt tillräckligt, säger Lars Klingström.

Lars kommer närmast från en tjänst som vd för ett butiksinrednings- och utvecklingsföretag. På jobbresor till Tyskland kom han i kontakt med Jack Wolfskin och ställde sig frågande till varför varumärket inte fanns representerat i Sverige. För två år sedan tog han en inledande kontakt med huvudkontoret och lagom till införsäljningen av SS14 drog han igång verksamheten.

Lars beskriver företagets sortiment som ett sortiment med produkter för alla som vistas utomhus oavsett aktivitet.

– Sloganen är ”At home outdoors”, alltså att man ska känna sig hemma utomhus tack vare rätt grejer och det gäller oavsett om man ska fjällvandra eller bara gå ut på en promenad i närområdet.

Sortimentet är indelat i skor, konfektion och hårdvara. Skor introducerades vid millennieskiftet och har vuxit snabbt medan hårdvara under lång tid varit ett starkt segment för företaget med många patent och innovationer. Konfektion är Jack Wolfskins största segment och har traditionellt haft en tysk design men för 4–5 år sedan påbörjades en internationalisering av designen. De senaste två åren har fokus ökat ännu mer.

– Företaget hade växt färdigt på sin hemmamarknad och insåg att designen behövde förändras om varumärket skulle växa utomlands. Tidigare var ledorden kvalitet och funktion men nu har de även lagt till internationell design. Kläderna är enormt starka nu.

I ett första skede ska företaget tala om att det är tillbaka på den svenska marknaden. Det ska man göra genom att ställa ut på Inköpsdagar Outdoor och genom traditionellt säljarbete, dvs. ut på vägarna och besöka så många butiker som möjligt. För att öka varumärkeskännedomen bland konsumenterna ser Lars framför sig ett nära samarbete med framtida återförsäljare.

– Vi kommer att lägga marknadsföringskrutet på de återförsäljare som vi samarbetar med. Det innebär att vi kommer att satsa på marknadsföring på deras marknader genom DR och annonser i lokalpress. Events är en viktig del för många butiker och vi kommer att titta på vilka aktiviteter vi kan sy ihop i och kring butikerna. På ett internationellt plan är Jack Wolfskin huvudsponsor för världscupen i utförsåkning samt sponsor av sju Premier League-lag och det kan vi också utnyttja på den svenska marknaden.

Men satsningen får lov att ta tid och Jack Wolfskin är fullt medvetet att det redan finns flera starka outdoorvarumärken representerade i Sverige, både lokala och stora globala. Nyligen sa bolagets europeiske försäljningschef Hartmut Klein i ett uttalande att Jack Wolfskin betraktar Sverige som en av Europas kärnmarknader för outdoor. Han sa vidare att de haft stora framgångar i Finland och att de tror på samma positiva utveckling i Sverige tack vare ett brett utbud av outdoorprodukter med en design och ett färgspråk som kommer att tilltala de svenska konsumenterna.

– Vi kommer inte att vara en dagslända utan det här är en långsiktig satsning. På sikt ska vi ha en pallplats bland outdoorvarumärkena. Vår starkaste konkurrensfördel är att vi kan erbjuda produkter med bra kvalitet, funktion och design till väldigt bra pengar. Det är inte ett lågprismärke men du får väldigt mycket för pengarna.