House of Hygge vill få fler att gå på lina

House of Hygge ökar närvaron på den svenska marknaden. Ett nyetablerat dotterbolag ska förse Sverige med både linor och kläder.

House of Hygge drog igång sin verksamhet i hemlandet Norge under namnet Slakkline.no för knappt tio år sedan. Den första produkten var en slackline och några år senare utökades sortiment med onepiece-plagg, ett plagg som antagligen är ett av de mest plagierade under senare år.

Sedan drygt två år tillbaka marknadsför företaget även livsstilskläder utan funktion som byxor, hoodies, underkläder och T-shirts.

– När kläderna kom bytte vi namn på företaget till House of Hygge eftersom Slakkline blir lite missvisande, säger Marcus Andersson, ansvarig för House of Hygge i Sverige.

I Norge har klädbiten vuxit ordentligt sedan introduktionen och till vintern kommer en kollektion med funktionella ullunderställ. I Sverige är House of Hygge främst känt tack vare sina slacklines men även kläderna har börjat säljas i svenska butiker. Ungefär ett 30-tal butiker marknadsför House of Hygge-produkter i dagsläget men förhoppningen från bolaget är att den siffran nu ska öka. Nyligen etablerades ett svenskt dotterbolag och det finns planer på ett svenskt lager för att kunna serva återförsäljarna bättre. Dessutom är svensk hemsida och Facebooksida under uppbyggnad. I augusti ställer företaget ut på Inköpsdagar Outdoor.

– Vi har även satsat mycket på att synas mot slutkund genom att vara med på evenemang som Nordic Outdoor och Scandinavian Outdoor Games. Den strategin kommer vi att fortsätta med men vi kommer även att lägga mer tid på butiksbesök och visa vilka vi är. Vi måste ut i butik och ge säljarna argument för varför deras kunder ska köpa en Slakkline istället för ett spännband på Biltema.

Enklaste viset att sätta upp en slackline är att fästa bandet mellan två fasta punkter men det går även köra ner två jordborrar 60–70 centimeter i marken och fästa linan i en träram som sitter på jordborrarna. För till exempel butiker finns en metallställning med en fyra meter lång lina och som går att sätta upp i butiken eller på gatan utanför butiken.

Både balans och vissa muskler i fötterna kan tränas upp genom att gå på linan och i Norge har slacklines börjat användas som träningsredskap av till exempel norska längdlandslaget. Men ursprungligen var tanken bara att ha kul på linan.

– Samlas ett gäng i parken, sätta upp en lina och sedan bara ha det trevligt tillsammans – det var tanken. Det var samma sak med Onepiecen. När den togs fram var målet att introducera ett väldigt behagligt plagg som man bara kunde ha trevligt i. Hygge är ett norskt uttryck för när man gör något tillsammans och bara har det trevligt utan krav på prestationer och då passar House of Hygge bra som namn.