Black Diamond tar nya tag i Sverige

Black Diamond har ny agent i Sverige. Sedan den 1 juni är det bolaget Bergsbo PF som har hand om varumärket på den svenska marknaden.

Bakom Bergsbo PF står Peter From, själv klättrare sedan 25 år och sedan 2001 delägare i klätter- och friluftsbutiken Fjällsport i Göteborg. Före det jobbade han i nio år på klätterföretaget Highsport.

– Jag har alltid jobbat med Black Diamond. När det inte verkade hända något med varumärket i Sverige så beslutade jag mig för att ta kontakt med det europeiska huvudkontoret i Basel. Jag tror verkligen att det går att få volym på det. Black Diamond är ett extremt viktigt varumärke inom klättring med en stark själ, säger Petter till Sportfack.

I ett första skede är målet att komma närmare återförsäljarna. Dels ställer bolaget ut på Inköpsdagar Outdoor i augusti, dels ska Petter åka runt och besöka både befintliga och potentiella kunder över hela landet. Den egna butikserfarenheten kommer komma väl till pass, menar Petter.

– Jag vet vilka krav butikerna har och jag kommer att tillgodose dem. Generellt kan man säga att Black Diamond är väldigt bra på att hålla lager och har ett så brett sortiment att en butik i stort sett kan ha dem som enda klätterleverantör. Dessutom är det konkurrenskraftiga priser ut till kund och bra marginaler för butikerna.

I Sverige är det framförallt Black Diamonds klätterprodukter som har synts på marknaden. Men företaget har ett bredare utbud än så. Produkterna är indelade i segmenten Climbing, Skiing (skidor, pjäxor, tillbehör och säkerhet etc.) samt Hiking/Trekking (ryggsäckar, handskar pannlampor etc.) och Petters plan är att få upp butikernas ögon även för produkterna utför klättersegmentet. Black Diamond lanserar dessutom sin allra första konfektionskollektion den här hösten.

– Den första kollektionen innehåller bara drygt 20 plagg men SS14-kollektionen kommer att innehålla över 60 plagg och nästa vinterkollektion innehåller över 160 plagg. Det är väldigt tekniska plagg med material från bland annat Primaloft och Shoeller.

Vid sidan av Black Diamond kommer Petter även att distribuera produkter från lavinutrustningsföretaget Pieps. Ägare till Black Diamond är nämligen Nasdaqnoterade Black Diamond Inc. som även äger varumärkena Poc, Gregory och Pieps. Läs mer om Black Diamond Inc. i nummer åtta som kommer ut i början av augusti.