Bränslecell driver cykel

Gitane heter en helt nu el-cykel som kan köras på bränsleceller. Cycleurope i Frankrike har utvecklat och tagit fram cykeln i sitt Alter Bike-projekt och kan enligt företaget komma att revolutionera elcykelmarknaden.

Det är den franska avdelningen av den svenskägda koncernen Cycleurope som har tagit fram denna nyhet. Företaget har samarbetat med två andra franska bolag, Pragma Industries och Ventec. Pragma Industries är specialiserade på tillverkning av bränsleceller speciellt för mobil användning. Ventec å sin sida är den ledande franska producenten av olika system för lithiumbatterier.

Gitane som presenterades i Nice i början av månaden kommer att kunna drivas både med sin bränslecellsmotor och av ett ordinärt lithiumbatteri. En bränslecell fungerar i princip som ett batteri, men behöver inte laddas eller bytas ut. Drivmedlet i bränslekasetten kan bestå av vatten. Målsättningen med Alter Bike-projektet har varit att utveckla en så miljövänlig och ekonomisk elcykel som möjligt. Siktet har varit att tillämpa nya, alternativa drivmedel.  Cykeln drivs genom att de färdiga bränslekasetterna placeras i aggregatet på cykeln där de genom en kemisk reaktion producerar elektricitet som sedan driver cykeln framåt. Bränslekasetterna kan återanvändas. För Gitane kommer det att finnas olika typer av bränslekasetter beroende på hur lång åktid som cyklisten vill ha. Skulle bränslecellen sluta producera energi kan cykeln drivas framåt med sitt normala lithiumbatteri.