Skatt på giftiga kläder

En giftskatt på kläder och skor som innehåller kemikalier som orsakar negativa hälso- och miljöeffekter. Det kan bli verklighet om Kemikalieinspektionen får som den vill.


Skatt på giftiga kläder
Ftalater används i plastprodukter för att göra dem mjuka och gummiaktiga.

Idag används främst olika regleringar för att uppnå en ökad säkerhet i kemikaliehanteringen. Men enligt en utredning som Kemikalieinspektionen genomfört kan ekonomiska styrmedel vara lämpliga komplement till befintliga regleringar.

I utredningen har Kemikalieinspektionen lagt fram flera förslag på områden som myndigheten anser bör utredas vidare i frågan om de bör miljöbeskattas. Det mest omfattande förslaget är en bred kemikalieskatt på konsumentprodukter som kläder, skor, hemelektronik, byggprodukter och inredningar som innehåller ftalater, biocider, kvicksilver, högfluorerade ämnen eller bromerade flamskyddsmedel. Gemensamt för dessa varor är att människor ofta exponeras för dem i sin vardag. Eventuella skatter ligger i linje med EU:s regelverk och Kemikalieinspektionen bedömer dem vara kostnadseffektiva.

– Skatter på varor som innehåller dessa ämnen skulle kunna minska den sammanlagda exponeringen som konsumenterna utsätts för samtidigt som det blir lättare för miljöanpassade alternativ att komma in på marknaden, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier i ett pressmeddelande.

Av de ämnen som Kemikalieinspektionen tar upp i sitt mest omfattande förslag så är högfluorerade ämnen de som är vanligast förekommande i sportbranschens textilier och skor. Högfluorerade ämnen har en spridd användning i material med syfte att åstadkomma släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och används till exempel vid impregnering av textilier och läder. Det mest välkända av dessa ämnen är PFOS (perfluoroktansulfonat) som är extremt svårnedbrytbart, bioackumulerande, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. Sedan 2008 är PFOS förbjudet i EU men även många av de ”nya” högfluorerade ämnena som ersatt PFOS är svårnedbrytbara eller kan omvandlas till svårnedbrytbara ämnen. Kunskapen om dessa ämnen och dess effekter i miljön är ännu så länge begränsad.

Kemikalieinspektionen föreslår att importörerna eller producenterna blir skyldiga att deklarera innehållet i sina varor och betala skatt därefter. Myndigheten framhåller skatten på bly i bensin och den tidigare skatten på kadium i handelsgödsel som exempel på effektiva skatter inom miljöområdet. Skatten på kadium ledde till att koncentrationen av kadium i handelsgödsel minskade.

Utredningen presenterades för miljöminister Lena Ek den 14 februari.