Hamburg nästa anhalt för Stadium

Stadium fortsätter att expandera utomlands. Håller tidsplanen etablerar kedjan en butik i nordtyska Hamburg nästa år.


Hamburg nästa anhalt för Stadium
Gustaf Öhrn.

Det är drygt tio år sedan Stadium tog steget utanför Sveriges gränser. I Danmark finns idag 11 butiker och i Finland finns 15 stycken. Nu har det blivit dags för kedjan att ta nästa steg. Skälet är enkelt:

– Vi vill fortsätta växa, säger Stadiums vd Gustaf Öhrn. Just nu växer vi väldigt kraftfullt i Finland och har en bra tillväxt i både Danmark och Sverige. Men för en fortsatt tillväxt så är det dags att etablera sig på nästa marknad.

Efter studier och undersökningar av flera olika marknader i norra Europa föll valet på Tyskland. Eller rättare sagt Hamburg enligt Gustaf Öhrn.

– Det blev inte Tyskland, det blev Hamburg och det är faktiskt en viktig distinktion, säger Gustaf Öhrn. Vi gör en satsning på Hamburg av den orsaken att vi hittat en spännande position på Hamburgmarknaden som vi tror skulle passa oss. Sedan finns det utöver det en del klimatmässiga likheter med Norden och även en del logistikfördelar. Men den avgörande anledningen är att vi har hittat en bra position.

Den tyska sportbranschen omsätter runt 100 miljarder kronor vilket gör den till Europas största. Betydande aktörer är inköpsgrupperingar som Intersport och Sport 2000, kedjor som Globetrotter och Sport Scheck, varuhuskedjor som Karstadt och Galeria Kaufhof och näthandlare som Sport Conrad och Planet Sports. Uppenbarligen ingen avskräckande konkurrens i Stadiums ögon.

– Vi ska fortsätta göra det vi alltid har gjort, säger Gustaf Öhrn. Jag tror att vårt konceptuella fokus och vårt fokus på sportmode kommer att passa Hamburgmarknaden. Sedan får vi se vad som blir nästa steg, det är inget vi har beslutat om ännu. Det vi gör nu är en satsning på Hamburg och vi har som ambition att öppna butiken 2014. Men den tidpunkten är helt beroende av när vi hittar rätt butiksläge och det har vi inte gjort ännu.

Stadiums omsättning för det brutna räkenskapsåret 2011/2012 låg på 5,8 miljarder kronor. Kedjan har sammanlagt 140 butiker i Sverige, Danmark och Finland.