Nytt och nischat i Kiruna

En ny sportbutik har öppnat i Kiruna. En ovanlig händelse i bygden där det blivit allt vanligare att butikerna stänger. Bakom den nischade sportbutiken står en skåning och en hallänning.

Butiken har fått namnet Höjdmeter och ligger i centrala Kiruna i det så kallade Wennerbergshuset. Bakom satsningen står Marcus Lygnersjö och Johan Andersson, två killar från södra Sverige. Butiken kommer att ha två konkurrenter alldeles i närheten. Tvärs över gatan ligger Intersports stora butik och nästan vägg i vägg ligger butiken Vildmarkshörnan. Men killarna oroar sig inte över att konkurrenterna finns inom synhåll.

– Vi ser det mera som en fördel att ha konkurrenterna så här nära inpå. Det lockar bara kunder. Vi är kanske lite mer nischade än de andra butikerna och hoppas locka de riktiga fjällentusiasterna till oss, säger Johan Andersson.

De båda killarna har tidigare jobbat både på fjällanläggningar och i sportbutik. När kärleken förde killarna till Kiruna träffades de av en händelse och märkte att de båda gick och bar på liknande funderingar om att öppna en egen sportbutik. Nu får de chansen att uppfylla sina drömmar om att basa över en egen sportbutik.

– Vi kommer att ha bredden av produkter i butiken men också satsa riktigt hårt på toppsegmentet  både inom toppturer och övrig fjällsport. På sommaren blir det istället en satsning på terränglöpning med allt vad det innebär i produktväg, säger Johan Andersson.

Höjdmeter kommer också att ha en webbshop, dels för att kunna erbjuda ett brett produkturval men också för att nå konsumenterna utanför själva Kiruna.