E-handeln tar andelar i sportbranschen

E-handeln fortsätter att hålla en hög tillväxttakt. Allra högst är den i sport- och fritidsbranschen.

Enligt den senaste e-barometern ökade e-handelsförsäljningen under årets andra kvartal med 13 procent jämfört med samma period förra året. Det innebär att tillväxten för fjärde kvartalet i rad är tvåsiffrig. Håller den starka utvecklingen i sig under resten av året kan helårsprognosen på 31,3 miljarder kronor komma att överträffas. Förra året omsatte e-handeln 27,7 miljarder kronor.

Detaljhandeln som helhet ökade med 1,7 procent under årets andra kvartal vilket innebär att e-handeln återigen plockar andelar. Idag utgör handel via internet cirka 5 procent av den totala omsättningen men enligt bedömare kan den andelen mycket väl vara 10 procent inom några år. Enligt HUI Research, Svensk Distanshandel och Posten, som ligger bakom e-barometern, är förklaringen till tillväxten att e-handeln är inne i en ny expansionsfas. Allt fler konsumenter upplever en bekvämlighet i att handla på nätet och fler och fler äger en smartphone och eller en surfplatta som underlättar för e-handelsköpet. Samtidigt har e-handelsaktörerna vässat sitt koncept och webbutikerna är idag mer likvärdiga fysiska butiker med produktbeskrivningar och bilder som ska ersätta säljsamtal och klämma-känna-processen. Sju av tio konsumenter köpte varor på nätet under årets andra kvartal.

Hemelektronik (6,7 miljarder), Kläder/skor (6,0 miljarder) samt Böcker/media (3,1 miljarder) är fortfarande de branscher som omsätter mest inom e-handeln. Men högst tillväxt har Sport- och fritidsbranschen som uppvisade en tillväxt under andra kvartalet med 27 procent. Eftersom Sport- och fritidsbranschen inte har särredovisats tidigare år finns inga helårssiffror tillgängliga för sportbranschen men gissningsvis ligger årsomsättningen kring 1 miljard kronor, dvs 5 procent av sportbranschens totala omsättning.

E-barometern bygger på intervjuer med 434 företag med försäljning över nätet samt på en undersökning genomförd med ett riksrepresentativt urval om 1299 personer av Sveriges befolkning.