Sportfack i juryn för Ispo Award

Ispo Award är till för att lyfta fram de bästa produkterna på världens största sportmässa. I år var Sportfack med i juryn.

Vi vet alla vad det betyder för en produkt att bli testvinnare när en tidning testar skidor, tält, löparskor eller annan sportprodukt. Segern är ett kvalitetsbevis som gör kunderna intresserade. På samma sätt fungerar de produkttävlingar som nästan alla mässor arrangerar. Vinnarna hamnar i strålkastarljuset och alla inköpare begår tjänstefel om de inte kollar in produkterna.

För Ispos del heter tävlingen Ispo Awards och i år fick Sportfack förfrågan att vara med i juryn som består av representanter från olika tidningar, butiker och designers. Kriterierna säger att det som ska värderas högt är graden av innovation, prestandan och designen. Prestandan är lite svår att testa i ett konferensrum så det handlade mer om design, innovation och funktion.

Sportfack i juryn för Ispo Award
Juryn tar en titt på Salomons nya snowboardbindning.

Jag satt med i juryn för Action vilket är detsamma som snowboard, skateboard, viss del av skidåkning och andra adrenalinsporter. I actionsegmentet hade vi runt 50 produkter att titta på i kategorierna hårdvara, kläder, tillbehör och koncept och det var en vansinnigt kunnig grupp i juryn med allt från en professor i design till inköpare för e-butiken Blue Tomatoe och tidningsfolk.

Juryn var förvånansvärt enig i sina åsikter om produkterna och det visar att en bra produkt är en bra produkt. De stora diskussionerna handlade mest om en förbättring av ett koncept kan ses som en innovation eller inte. Själva jury arbetet gick till så att vi först gick runt i en halvtimme var och en för sig och tittade på alla produkter. Därefter gick vi tillsammans och fick produkterna förklarade mer i detalj, ibland med hjälp av en video, och så sa vi snabbt om produkten var intressant eller inte. De produkter som fick nobben hamnade på golvet och när vi var klara med en kategori samlade vi ihop alla som fortfarande fanns kvar på bordet, jämförde dem, valde ut finalister och till slut även en vinnare i varje kategori.

Vilka som vann har jag skrivit på ett papper att inte avslöja förrän Ispo öppnar sina dörrar, men att det kommer några riktigt bra produkter till nästa vinter kan jag lova efter att ha sett dem och fått teknologier förklarade för mig.