Skomakaren flyttar till huvudstaden

Företaget Lundhags har alltid förknippats med Järpen i Jämtland. Nu är det dags att tänka om då stora delar av verksamheten flyttat till huvudstaden.

Det stora invigningsminglet lockade en drös branschfolk ut till Fiskartorpet, där Lundhags etablerat sitt nya kontor. Eller kanske snarare sitt andra kontor då lokalerna i Järpen fortfarande finns kvar även om stora delar av verksamheten flyttat till Stockholm.

– Vi har egentligen inte flyttat som jag ser det. Vi har inget huvudkontor längre, istället har vi kontor på två ställen. Jämtland är fortfarande väldigt viktigt och centralt för Lundhags som varumärke, säger Henrik Ottoson, vd för Lundhags.

Det centrala med flytten har varit att komma närmare marknaden, närmare aktörerna och kunderna. Från och med nu kommer produktutvecklingen, marknad, ekonomi och sälj att finnas i lokalerna i Fiskartorpet, på promenadavstånd från hetsen på Stureplan. Kvar i Järpen blir, skomakeriet med skoutvecklingen och Lundhags butik.

Henrik Ottoson hade letat efter lämpliga lokaler i Stockholmsområdet redan en längre tid. När möjligheten kom att hyra lokalerna på Fiskartorpet högg han till direkt. Fiskartorpet ligger mitt i skogen men ändå häpnadsväckande nära Stockholms city.

– För oss var det viktigt att hitta en ställe som överbryggar vår tradition och vårt jämtländska arv. Jag ville hitta en oas för kontoret och det hittade vi här. Vi är mitt i skogen och mitt i staden samtidigt. Det är fantastiskt, säger Henrik Ottoson.

En så stor flytt innebär alltid stora förändringar för ett företag. Trots många svåra beslut och tuffa åtgärder har 2011 ändå varit ett bra år för Lundhags. Resultatet visar på en tillväxt på en marknad som under året har varit tuff. Nu har alla pusselbitar fallit på plats och Henrik Ottoson kan blicka framåt med tillförsikt.

– Anställda har tvingats lämna företaget och nya har kommit in. Det har gällt för alla att hitta sina roller i den här förändringen, i en verklighet som också för övrigt är tuff. Jag kan bara beundra hur mina anställda har tagit alla förändringar här på företaget, säger Henrik innan alla de väntande gästerna på invigningen pockade på hans uppmärksamhet.