Amerikanskt VM i Sverige

Sverige kommer att stå som värd för världsmästerskapen i amerikansk fotboll år 2015. Det innebär en storsatsning för sporten både idrottsligt och ekonomiskt. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet räknar med en omsättning på över 200 miljoner kronor under VM i Stockholm.

Amerikansk fotboll är inte den största sporten i Sverige med sina 6000 registrerade medlemmar. Men sporten växer sakta men säkert, speciellt på ungdomssidan. I den högsta serien, Superserien spelar idag sex lag.  Därför betyder ett VM-arrangemang mycket för det svenska specialförbundet. I och med värdskapet kommer förbundet att prioritera tre områden, SM-finalen, landslaget och arbetet med nya affärspartners.  

Senast VM arrangerades i Österrike i somras kom sammanlagt nästan 100 000 åskådare till matcherna och tävlingarna lockade också 300 journalister från 30 länder till Wien. De svenska arrangörerna siktar på ännu bättre resultat. Målet är att locka 300 000 åskådare till matcherna och att nå 50 miljoner tv-tittare. Det skulle garantera en omsättning på över 200 miljoner kronor. Den stora nationen är givetvis USA, men sporten är också stor i Kanada, Mexico och Japan. Sverige har som bäst vunnit en bronsmedalj i VM-sammanhang år 1999. Till årets VM som arrangerades i Österrike kvalade Sverige dessvärre inte in.