Polygiene bemöter kritiken från Naturskyddsföreningen

För ett tag sedan berättade vi att svenska Polygiene prisats för sin miljövänlighet, strax därefter KO-anmälde Naturskyddsföreningen Polygiene och hävdade att deras produkt tvärtom är direkt skadlig för miljön. Vi försöker reda ut hur det ligger till.

Diskussionen kring silverjoners påverkan på miljön fortsätter. Nu är det Naturskyddsföreningen som tar ton tillsammans med Svenskt Vatten. De KO-anmäler en av de produkter som de anser vara miljöskadlig och stå för falsk marknadsföring – Polygienes Active Odour Control.

Produkten är en impregnering som tvättas in i textilier under maskintvätt för att minska den bakteriella tillväxten genom de verkande silverjonerna. Anmälan avser enbart wash-in-produkten och inte den permanenta impregneringen i kläder som de gör för kunder såsom Haglöfs, Peak Performance och Houdini.

Enligt anmälarna marknadsförs produkten med att den innehåller ”naturliga mineralsalter” i stället för att nämna det enligt dem mycket miljöfarliga ämnet silverjoner.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, menar att miljöhotande kemikalier sköljs ut med avloppsvattnet när textilierna tvättas och att dessa påverkar miljö, djur och människor negativt. Dessutom menar de att stor användning av silverjoner ökar risken för att resistenta bakteriestammar byggs upp. Nu uppmanar de branschen att fasa ut de antibakteriella medlen och vädjar till regeringen att förbjuda silver, triclosan och triclocarban som tillsatser.

Polygiene själva står mycket frågande till anmälan och svarar på anklagelserna genom en replik på Dagens Nyheters debattsida. De menar att KO-anmälan bygger på missförstånd och felaktigheter.

– Förpackningen som anmälts är två år gammal och har inte den nya etiketten som anger att produkten innehållet så kallat silversalt, säger Polygienes vd Christian von Uthmann när Sportfack ringer upp honom.

Han delar heller inte anmälarnas uppfattning om att silverjoner läcker ut och skadar miljön.

– Silverkloriden omvandlas till silversulfid som är ofarligt för vattenlevande organismer. Det har vi gått igenom med Svenskt Vatten vid två möten, säger Christian.

Christian menar att ingen vid dessa möten har hävdat att Polygienes produkter avger fria silverjoner i vattnet som är farliga för vattenlevande organismer.

På frågan kring resistenta bakteriestammar svarar Christian att de har varit i kontakt med Smittskyddsinstitutet som i sig lutar sig på forskning som inte stöder anmälarnas påståenden.

Christian framhåller med tydlighet att de arbetar miljömedvetet och att deras produkter mer än väl uppfyller de krav som ställs på dem via reglering och lagstiftning. Han vill poängtera att Polygienebehandlingen medverkar till mindre miljöpåverkan genom att impregnerade kläder får längre livslängd.

– Plaggen behöver inte tvättas lika ofta vilket minskar överdosering av tvättmedel och sköljmedel. Det medför bättre och längre hållbarhet för kläderna och miljöpåverkan blir mindre, tillägger han.

Tilläggas kan att Polygiene är miljöcertifierat av Bluesign och även används av Patagonia som har de kanske hårdaste miljökraven av alla i sportbranschen.

Polygiene bemöter kritiken från Naturskyddsföreningen Polygiene bemöter kritiken från Naturskyddsföreningen