Sportbranschen kan det här med återhämtning

De sportföretag som är noterade på världens börser kan se tillbaka på 2009 som ett rekordår av sällan skådat slag. Sporting Goods Intelligence visar i sin årliga sammanställning att börsvärdet på sportaktierna steg med osannolika 83,7 procent förra året.

Nu var det ett bra år för de flesta börsföretag, i Stockholm steg index med 37,2 procent och i USA var siffran 26,5 procent och en ökning i den nivån hade gjort de flesta investerare nöjda. Nu ska ökningen ses i ljuset, eller mörkret, av det fria fall som drabbade många aktier hösten 2008, men faktum är att aktiekurserna med råge är högre nu än vad de var när krisen slog till sensommaren 2008.

På listan över de största börsnoterade sportföretagen kan noteras att tre av de tio största huserar på börsen i Hong Kong. Störst av alla är fortfarande Nike med ett börsvärde på 232 miljarder kronor. Tvåa är kinesiska Li & Fung som säkert är okända för de flesta. Li & Fung är ett produktionsbolag som tillverkar allt möjligt och då även en hel del kläder och skor för sportbranschen. Trea är glasögonföretaget Luxottica som bland annat äger Oakley och därefter kommer Adidas, VF Corp (The North Face, Vans m fl) och Fortune Brands (Titleist, Footjoy m fl).

Tillväxtmässigt är de slående många företag vars börskurser mer än dubblerats. Många av dem är mindre och okända, men flera välkända bolag finns också med på den tresiffriga listan; Li Ning (+138 %), Gildan (+128 %), Jarden Corp (+227 %), Amer Sports (+117 %), Crocs (+412 %) och Head (+260 %).

Det enda svenska sportbolaget på börsen – Fenix Outdoor – ökade med 94,7 procent och de tre stora sportskoföretagen Nike, Adidas och Puma ökade sina börskurser med 33, 36 respektive 62 procent.

Sportbranschen kan det här med återhämtning Sportbranschen kan det här med återhämtning