Ny lag om kassaregister införs vid årsskiftet

Från och med den 1 januari 2010 blir det svårare för oseriösa företag att dölja intäkter.

Vid årsskiftet införs nämligen en lag, för alla som säljer varor och tjänster mot kontant betalning, om att ha ett så kallat certifierat kassaregister. Avsikten med lagen är att få bukt med manipulerade kassaapparater och minska kontantfusket hos oseriösa handlare.

Kassaregistret består av en kassaapparat och en kontrollenhet som fungerar som en färdskrivare. Den information som görs vid ett köp registreras i kontrollenheten som i sin tur skriver ut en kontrollkod på kassakvittot. Ett kvitto måste alltid skrivas ut vid ett köp och ges till kunden.

De som inte omfattas av den nya lagen är bland annat verksamheter med obetydlig omfattning, verksamheter som är befriade från skatteskyldighet, distans- och hemförsäljning och torg- och marknadshandel. Med obetydlig omfattning avses verksamhet med kontant försäljning som inte omsätter mer än fyra prisbasbelopp. I år beräknas ett prisbasbelopp till 42.800 kronor.

Företag som kan visa Skatteverket ett tillförlitligt underlag på annat sätt än genom det nya kassaregistret kan ansöka om undantag. Detta avser i huvudsak företag som har god intern kontroll. För att få svar i god tid uppmanar Skatteverket att ansökan om undantag ska vara dem tillhanda så snart som möjligt.

Skatteverket kommer att göra besök hos näringsidkare utan föranmälan eftersom de vill kontrollera att kassaregistret uppfyller lagkraven. Vid besöket har de möjlighet att räkna kunder och göra kontrollköp, kvittokontroller och kassainventering.

De som saknar certifierat kassaregister, inte har anmält kassaregistret i tid, inte sparar uppgifterna i kassaregistret, inte slår in belopp eller inte ger kunden ett kvitto bötfälls med 10.000 kronor. Om en ytterligare lagöverträdelse sker inom ett år höjs summan med ytterligare 10.000 kronor.

Certifierade kassaregister ska finnas tillgängliga innan sommaren och ska registreras hos Skatteverket. Mer information om kassaregister och registrering kommer löpande att läggas ut på skatteverket.se.