Skidanläggningar investerar miljardbelopp

Drygt 900 miljoner kronor kommer landets skidanläggningar att investera inför och under kommande säsong. Pengarna, nästan en miljard kronor, är planerade att vara jämnt fördelade över snösystem, liftar och nedfarter samt boende och infrastruktur. Allt från nya snökanoner, liftar och pistmaskiner till matbutiker, skicrossbana och arena för MTB-downhill är med i beräkningarna. I Orsa satsar…

Drygt 900 miljoner kronor kommer landets skidanläggningar att investera inför och under kommande säsong. Pengarna, nästan en miljard kronor, är planerade att vara jämnt fördelade över snösystem, liftar och nedfarter samt boende och infrastruktur.

Allt från nya snökanoner, liftar och pistmaskiner till matbutiker, skicrossbana och arena för MTB-downhill är med i beräkningarna. I Orsa satsar man på en isbjörnsanläggning och i Åre en tv-studio. Ett flertal andra större byggnationer är planerade, som bland annat multihallen Experium i Lindvallen, vilken ska vara klar i december 2009.

Andra anläggningar som satsar hårt är bland annat Branäs, Tandådalen/Hundfjället, Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalsberget. Vid många av anläggningarna inriktar man sig särskilt på att bygga ut stugbyar och lägenheter för att kunna ta emot ännu fler besökare. En tydlig trend är nämligen att antalet utländska turister har ökat i backarna, vilket man nu vill ta tillvara på.