Adidas ratar mulesing

Adidas har anslutit sig till skaran av företag som valt att inte arbeta med merinoull från får som utsatts för mulesing.

Mulesingtekniken, som innebär att fårfarmaren skär bort en hudflik på fårens bakdel för att förhindra skadedjursangrepp, har praktiserats i årtionden av australiska fårfarmare. Metoden är godkänd av Australiens Veterinärsförbund som dock medger att tekniken inte är optimal.

I början av året fick metoden internationell uppmärksamhet då djurrättsorganisationer hävdade att mulesing är ytterst plågsam för djuren eftersom ingreppet ofta utförs utan bedövning och sällan sys ihop. Flera konfektionstillverkare valde då att hoppa av sina samarbeten med fårfarmare som använder mulesing. Svenska Woolpower var ett av företagen som valde att sluta använda ull från Australien.

Nu har alltså även Adidas valt att bojkotta ull från får som utsatts för mulesing. Adidas är visserligen inte en av de större köparna av merinoull men med tanke på företagets globala storlek och uppmärksamheten som följer därav, är beslutet ändå ett hårt slag för de australiska fårfarmarna. I motsats kan avhoppet innebära ett uppsving för fårfarmare i länder som på grund av sitt klimat inte har de aktuella skadedjuren och därför inte använder mulesing.

Av: Magnus Reithner