Sportfack besöker: Cykel & Fjäll i Falun

I mer än 25 år har Lars Myrberg jobbat i cykelbutik i Falun. En stad där cykling har både anor och framtid. Hans framgångar som entreprenör har till stor del att göra med hans engagemang i både cykelprodukter och cykelkulturen.

Det är lördag förmiddag och trängsel i Cykel & Fjäll-butiken i Falun. Hjälmar, cykelplagg och cyklar intresserar kunderna som väntar på att bli betjänade. Det syns att kunderna har stor tilltro till vad Lars Myrberg säger och gör när han presenterar produkterna för dem. En pondus och en ställning Lasse har skaffat sig genom idogt arbete i butiken i över 25 år men också genom sitt stora engagemang i frågor som rör cykling ute i samhället.

Cykel & Fjällspecialisten

Ort Falun.
Grundat 1986.
Antal anställda 5 st.
Ägare Lasse Myrberg och Gert Andersson.
Butiksyta 300 kvadrat plus lager 50 kvadrat.
Kallager 400 kvadrat.
Omsättning 12 miljoner kronor (cykel 60%, friluftsprylar 40%).
Sortiment Cyklar och friluftsprylar.
Varumärken Scott, Trek, Specialized, Skeppshult, Pearl Izumi, Shimano.

– Jag har varit med och framfört mina åsikter till de styrande i kommunen just vad gäller cykelsatsningar. Här om en tid ska jag träffa dem igen för att sitta ner och diskutera och ge dem lite input på hur jag ser på de här frågorna. De har lyssnat på mig och också gett mig tid, säger Lasse Myrberg ägare till butiken.

Politikerna i Falun har varit lyhörda för Lasses och andra cykelentusiasters åsikter och funderingar. För tre år sedan drog kommunen till exempel igång ett projekt för att öka vintercyklingen i kommunen. Tvåhundra personer fick gratis vinterdäck och cykeldatorer för att i gengäld bokföra hur ofta de cyklade och berätta hur cykelbanorna sköttes och underhölls. Också då var Lasse en av dem som beslutsfattarna pratade med.

Med det är inte bara infrastrukturfrågor och trafikpolitik som engagerar honom. Entreprenörskapet och cykelbutiken vid Stora torget i Falun är en annan hjärtefråga. Han har jobbat i branschen sedan mitten av 1980-talet och har sett förändringens vindar blåsa bland cykelbutikerna i Falun. När han kom in i branschen fanns det hela fyra stycken cykelbutiker i Falun, en stad som på den tiden hade drygt 30 000 invånare.

– Vi klarade oss hyfsat för att vi specialiserade oss. Bland annat var vi väldigt tidigt ute med mountainbikes. När Nishiki och amerikanska Haro kom med sina första modeller tog vi in dem direkt. Redan från början sålde vi ganska bra av dem. Men många kom in i butiken och bara tittade på cyklarna och frågade: ”Va fan är det där för något?” Folk fattade ingenting, säger Lasse.

Detsamma gäller gruppcyklingen som butiken började ordna redan för 20 år sedan. Först på landsväg och senare också med mountainbike. Det började för Lasse och de anställda i butiken och deras kompisar som ett sätt att komma iväg och cykla. Senare började också kunder från butiken hänga på och idag är cykelturerna en etablerad och omtyckt del av butikens verksamhet och image.

Sportfack besöker: Cykel & Fjäll i Falun
Kunderna vill ha service och får det också i butiken.

– När det är fint väder en tisdagkväll så kan det stå 40-50 cyklister här utanför som vill cykla med oss. Till en början tänkte vi inte så mycket på att det skulle vara en tillgång för butiken eller för kunderna. Nu idag använder vi det som ett mervärde för kunderna på ett helt annat sätt, säger Lasse.

Specialisering och kundevent tillsammans med ett brett sortiment har varit den linje som fått Cykel & Fjällspecialisten att klara av både lågkonjunkturer och trender som har kommit och gått. Därtill har det alltid funnits ett gediget cykelkunnande hos honom och de andra som jobbat i butiken.

Idag säljer butiken både cykel och friluftsprylar. Cykelprodukterna dominerar men även på friluftssidan satsar butiken på kunnande och service. På cykelsidan jobbar butiken mest med de stora etablerade varumärkena som Trek, Scott och Specialized. De mindre, udda varumärkena saknas på butikshyllorna.

Sportfack besöker: Cykel & Fjäll i Falun

– Vi känner att med de varumärkena får vi bra support och ett komplett sortiment. De är stora stabila företag där allting fungerar med både reklamationer och leveranser. Det är alltid en risk när en butik jobbar med en liten leverantör där ansvaret flyttar runt vart och vartannat år. Då blir det bara problem och krångel för kunden och för oss, säger Lasse Myrberg.
Butiken har också startat en nätbutik men än så länge kostar det mer än det smakar. Dessutom väljer många kunder i Falun att kolla in produkterna på butikens hemsida men sedan ändå komma till den fysiska butiken för att köpa varan. Ytterligare ett tecken på den tilltro och ställning Lasse har bland de cykelintresserade Faluborna. Vissa av de stora varumärkena som Lasse jobbar med tillåter dessutom inte att produkterna säljs på nätet.

Det är främst näthandeln som är den största förändringen som har skett under Lasses 25 år i cykelbutiken. Den andra stora förändringen gäller produkterna.

– De gamla cyklarna var mer reparerbara än dagens produkter. Då kunde vi byta grejer på cyklarna och det fanns alltid lösa delar till det mesta. Idag byter vi hela komponentgrupper och det är lite mer tvättmaskinsstuket över det hela där det är bättre att köpa nytt än att reparera gammalt, säger Lasse.

Trots det är verkstaden en viktig del av butiken och verksamheten. Servicebitens betydelse har också vuxit i och med att cykelpendlingen har ökat. Också den ökade näthandeln sysselsätter verkstaden. Folk som köpt cykel på nätet är välkomna att lämna in dem för service hos Lasse, men de hamnar längre bak i kön bakom cykelbutikens egna kunder.

Falun är en känd idrottsstad med långa och stolta traditioner. Kanske mest inom vintersporterna men sedan långt tillbaka har staden också varit en vital cykelstad. Idag finns Sveriges enda inomhusvelodrom i Falun och ett cykelgymnasium har sitt säte här tillsammans med ett antal aktiva cykelklubbar. Det ger Lasse ett bra kundunderlag men påverkar också den positiva attityden ortsborna har till cykling i allmänhet. Cykelvasan har också gjort sitt för att folk ska återupptäcka tjusningen med terrängcykling. I Lugnet har Falu Stigcyklister gjort en storsatsning och byggt leder och preparerat stigar. Lasse nämner ytterligare en faktor som har ökat cykelintresset, inte bara i Falun utan i hela Sverige.

– De här två profilerna på Eurosport (Roberto Vacchi och Anders Adamsson, reds. anm.) har också gjort mycket för att folk har fått upp ögonen för Tour de France. Idag är det många som klär sig i cykel-outfits efter att de har tittat på touren och lyssnat till de här grabbarna, säger Lasse Myrberg.

Sportfack besöker: Cykel & Fjäll i Falun
Verkstaden är Jimmy Fors domäner.

Själv kom han in i cykelsporten genom en vän som sålde sin racercykel till honom. Det var en Svalan-cykel till det höga priset av hela 125 kronor. Redan efter några cykelpass var han fast och tog nästa steg och gick med i Falu CK, den lokala cykelklubben. Framgångarna sporrade att satsa vidare och höjdpunkterna kom på några av de många tävlingarna utomlands.

– Segern på startetappen i Bulgarien-runt var nog en av höjdpunkterna. Det var häftigt. Vi kom in på en fotbollsstadion och drog några varv där på kolstybben, det var mitt under en fotbollsmatch så det var fullsmetat med folk på läktarna. Jag och en italienare kom in samtidigt på upploppet och som tur hade jag kört bantävlingar i Sverige och visste hur förrädiskt underlaget kunde vara. Italienaren som bara hade kört på träbana fick ett kast och då ryckte jag förbi honom på insidan, säger Lasse.

Fortfarande cyklar han aktivt. Han ställer upp både i veteran-SM och har också börjat tävla på velodromen. Snart bär det iväg till Europamästerskapen på bana i Ukraina. Som kuriosa kan nämnas att Lasse kört det flygande varvet på velodromen i Falun på 12,00 sekunder. En tid som står sig oberoende vilken klass-eller åldersgrupp vi pratar om.

Framtiden för cykelbranschen oroar inte Lasse. Effekten av att de stora kedjorna säljer cyklar till vrakpriser har ännu inte fått följder för butiken i Falun. Inte heller har näthandeln påverkat försäljningen märkbart. Det eventuella tappet kompenseras delvis av det ökade cykelintresset och av att cykelpendlingen ökat. Däremot är kunderna mycket mer prismedvetna men samtidigt redo att betala större summor för sina cyklar.

– Visst kommer det alltid att finnas aktörer som vill ge en ”cykel på köpet”. Jag tror ändå konsumenterna vill ha en cykel som fungerar och som håller en lite längre tid. Sedan får vi se om det går därhän att kunderna väljer mer och mer att handla sina cyklar på nätet. Då får jag väl sluta sälja cyklar och bara ha en stor verkstad istället, säger Lasse.

När jag blickar över de köande kunderna hos Cykel & Fjällspecialisten förstår jag att den dagen inte är nära förestående. Speciellt inte om man som Lasse kan erbjuda kunderna bra produkter, service och engagemang tillsammans med stort cykelkunnande.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

  • SCOTT Sports AB

    SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).