Ledare: Fel etta i årets lista

Det är lika bra att vi erkänner det direkt. Det finns ett stort fel i årets lista över de 50 mäktigaste i sportbranschen. Vi vågade inte riktigt gå hela vägen och låta en okänd person peta ner alla vd:ar, marknadschefer och andra titeltunga människor på vår lista. Det var fegt för vi vet ju alla…

Det är lika bra att vi erkänner det direkt. Det finns ett stort fel i årets lista över de 50 mäktigaste i sportbranschen. Vi vågade inte riktigt gå hela vägen och låta en okänd person peta ner alla vd:ar, marknadschefer och andra titeltunga människor på vår lista.

Det var fegt för vi vet ju alla vem det är som verkligen har störst makt. Den som skulle ha toppat listan är självklart Kunden.

Det har alltid sagts att kunden är kung men kunden har aldrig varit mer kung än nu. För första gången kan kunden nu verkligen säga nej till en butik som inte har rätt service, önskat sortiment eller vettigt pris. Om inte den lokala butiken lever upp till förväntningarna finns det alltid ett alternativ på en annan ort eller på internet.

Alla handlare får vänja sig vid att kunderna kommer att bli mer otrogna framöver. Speciellt de butiker som kör med lågt pris som viktigaste argument. Det går alltid att bli lite billigare än konkurrenten men det är betydligt svårare att bli lite bättre.

Det finns de som hävdar att service inte spelar så stor roll i framtidens handel men jag tror att det kommer att vara precis tvärtom. När alla slåss med lågt pris på samma varor är det service, kunskap och bemötande från butikspersonalen som kommer att vara helt avgörande.

Förutom kunskap och passion hos personalen kommer lyhördhet att bli ett anställningskrav. De som pratar direkt med kunderna måste lyssna och förstå vad kunderna vill ha. Det kan handla om allt från saknade produkter och varumärken till pris och öppettider.

De butiker som kan anpassa sig till vad kunderna vill ha, och kanske även överträffa deras förväntningar, kommer att bli de som kunderna väljer. Så har det kanske alltid varit, men nu är det som sagt så mycket enklare för kunderna att verkligen välja butik. Eller välja bort.

Tillbaka till vår lista om de 50 mäktigaste i sportbranschen. När vi gjorde samma lista för två år sedan fanns inte en enda kvinna med. Nu har vi fått med åtta kvinnor på listan varav två bland de tio mäktigaste. Vi har öppnat våra ögon och det är jag säker på att även sportbranschen har gjort. Vi passade också på att utöka listan från 25 til 50 personer eftersom vi helt enkelt tycker att det finns så många som bör uppmärksammas för det jobb de gör.

Vi hörs
Martin Willners