Ledare: Konsten att hitta guldkornen

Inköp är inte lätt. Det gäller både att ha koll på trender och välja en leverantör som kan leverera och hjälpa till med efterfrågan genom att bygga varumärket. Vi försöker vara en hjälp för er genom att åka på mässor, prata med designers, läsa trendböcker och mycket mer men allra bäst är om ni åker…

Inköp är inte lätt. Det gäller både att ha koll på trender och välja en leverantör som kan leverera och hjälpa till med efterfrågan genom att bygga varumärket. Vi försöker vara en hjälp för er genom att åka på mässor, prata med designers, läsa trendböcker och mycket mer men allra bäst är om ni åker på mässor och kollar själva.

För mig är det obegripligt att inte alla inköpare åker på alla tänkbara mässor innan de sätter sig ned och börjar planera. Trender blir så tydliga när jag får gå runt på en mässa ett par dagar och bara suga åt mig av alla intryck.

Jag brukar börja med att bara gå runt och skriva ner saker som jag reagerar på – nya färger, nya material, nya stilar. Jag ägnar lite mer tid åt några få märken som jag vet är med och påverkar mer än andra, men det allra viktigaste är att se så mycket som möjligt. När jag har gjort första varvet sätter jag mig ned och går igenom mina anteckningar. Dessa delas upp i olika listor på färger, material på skor, typer av tryck på T-shirts, kille/tjej och allt möjligt annat. Sedan går jag ett varv till och bockar av varje trend som jag ser igen och de trender som fått flest bockar känns säkrast.

En annan viktig anledning till att åka på¨mässor är för att få en känsla för vilka märken som är heta. Det är bara att gå runt och titta i vilka montrar som det är riktigt trångt. Visst är det så att de stora märkena drar till sig mest folk men de har ofta också stora montrar och skulle en stor monter vara halvtom är det en liten varningsklocka. På samma sätt fast tvärtom är tio personer i en liten monter ett tecken på att här händer det något.

Modemässorna i Berlin har redan varit men de svenska mässorna återstår. Investera i framtiden genom att besöka Boutique Fräsh Show, Inköpsdagarna Outdoor eller någon av de stora tyska cykelmässorna i augusti. Du kommer garanterat att göra bättre inköp då.

Vi hörs
Martin Willners