Sportfacks olympiad: Bågskytte

Dags för årets tredje olympiad. Den här gången ska redaktionens stjärna koras genom den klassiska OS-grenen bågskytte.

Det är tidig morgon och dimman ligger tät över fältet utanför Nykvarn. Det är idag det ska avgöras. De fem kombatanterna kommer vandrade från var sitt håll och deras siluetter blir tydligare och tydligare allt eftersom de närmar sig. Först fram till mötesplatsen är vår kämpe från grannlandet i öster Christer Pilbåginen, och efter honom ansluter Thomas Långbåge som skickats för att representera rikets västra delar. Från de svenska kolonierna i Afrika kommer den långväga resande och mytonspunna legenden som ingen tidigare sett Magnus Pilpil. Sist ansluter Martin Bullseye söderifrån från de östgötska slätterna och Fredrik Koger från hufvudstadens förorter som rest kortast, men ändå anländer sist.

Sportfacks olympiad: Bågskytte
Kommentarer överflödiga….

Kombatanterna samlas runt stormästaren och dagens domare Cenneth Åhlund som går igenom deltagarnas utrustning och förklarar drabbningens regler. Tävlingen ska avgöras genom Fältskytte med Recurvebåge, en enkel båge men som kan kompletteras med stabilistatorer, sikten. Men den här tävling ska vi göra upp utan hjälpmedel.

I fältskytte har varje deltagare tre pilar på sig per station, vi vandrar genom terrängen och skjuter på tavlor på olika distanser.

Första stationen börjar med en tavla där vi skjuter över ett dike och tavlan är lite lutad för att försvåra siktandet. Avståndet är fem meter och först ut är hemmaspelaren Martin. Fulla av optimism från inskjutningen kommer vi ner på jorden igen med lite varierande resultat. Utan att någon riktigt imponerar tar Magnus ledningen med 8 poäng och Christer parkerar på sistaplatsen.

Sportfacks olympiad: Bågskytte
Skjut utför som de bästa. Eller som Thomas.
Till höger Cenneth Åhlund som förklarade
hur allt gick till.

På nästa station är avståndet 10 meter. Endast en lätt vind från sidan ställer inte till med några problem för de tävlande. Här visar alla vilka mästerskyttar de är och alla skjuter serier med höga poäng. Martin och Thomas delar på segern med 13 poäng, medan Magnus slutar 5:a med 9 poäng.

Den tredje stationen är dagens klurighet. Avståndet är återigen fem meter men höjdskillanden är ett par meter vilket ställer till det med siktet. Vid den här typen av mål kan även rutinerade skyttar få problem. Således får vi också problem. Fredrik får endast med sig en poäng och tappar helt självförtroendet och kontakten med täten. Problemen med de här korta avstånden beror troligtvis på att pilen flyger lite ostabilt i luften fram till en 15-17 meter då den stabiliserar sig.
Magnus och hans skjutglada finger lägger upp sin båge Gamla Bettan, blundar, siktar troligtvis inte och får på något sätt ihop 11 poäng och tar sin andra delseger.

Sportfacks olympiad: Bågskytte
Notera hur Magnus längst till vänster släpper upp högerfoten för att kunna få ut överarmen i en vågrät position.

Spänningen ökar medan vi vandrar bort till den fjärde tavlan och avgörandet närmar sig. Återigen ska vi skjuta på avståndet 10 meter.

Magnus som leder inleder med 8 stabila poäng. Bra tycker vi till en början, men när Martin skjuter 10 poäng stiger temperaturen. Thomas skjuter sen 10 poäng på sina två första pilar och spänningen är total. Hans tredje pil missar dock tavlan helt…

Sportfacks olympiad: Bågskytte
Sammanräkning. Tre fingrar räckte till Christers alla poäng.
Sportfacks olympiad: Bågskytte

Inför sista tavlan kan man nästan ta på atmosfären. Det är tre tävlande som kan vinna och vi avlutar med en tavla på avståndet 15 meter.

Martin som vann den förra tavlan börjar skjuta och prickar in 4 poäng. Thomas och Magnus imponerar med 7 respektive 9 poäng. Fredrik får bottennapp ännu en gång och får endast tre poäng. Sist ut är Christer som på något sätt som vi ännu inte förstått skjuter till sig 12 poäng, vinner den sista tavlan, och klättrar… Hur långt kommer det att räcka?

Tävlingen summeras genom att den som vinner varje tavla får 1 poäng, tvåan får 2 och så vidare. Den med lägst totalsumma står som segrare. Efter mycket räknande och överläggande står arrangören som hävdar att han aldrig skjutit förut som segrare. Tvåa blir den dopade Magnus som tog en öl till lunchen. Bågskytte är nämligen en av de idrotter där alkohol klassas som dopning.

Längst ner på pallen hamnar Thomas och precis utanför Christer och Fredrik.