Sportfack besöker: Lewa Sport

Det började med nio våtdräkter i en bagagelucka för elva år sedan. Idag är Lewa Sport en nischad triathlonbutik med en engagerad och kunnig ägare bakom rodret.

Det är en blåsig vårdag. Den svarta vattenytan på Motala ström guppar ordentligt ett stenkast från en av Sveriges få renodlade triathlonbutiker. Ägaren Lena Wahlqvist är nöjd med butiksläget.

– När folk kommer hit och vill köpa en våtdräkt kan jag släppa ut dem i Strömmen för att prova, säger Lena.

Lewa Sport

Etablerad 2001.
Ägare Lena och Anders.
Sortiment Allt för triathlon.
Ort Motala.
Omsättning 3 285 000 kronor exklusive moms.
Antal anställda Lena och Anders.
Viktiga varumärken Blueseventy, Cervelo, Hed, Profile Design och Pearl Izumi.

Nu är det dock ingen som plöjer fram i vattnet i provdräkt. Den kvinnliga kund som befinner sig i butiken strax efter öppning den här fredagen har kommit för att köpa energitillskott. Lena frågar, visar och förklarar. Allt på ett familjärt och inbjudande vis. Är noga med att kunden ska vara helt nöjd med sitt köp när hon lämnar butiken.

Även om Lena flera gånger under vår intervju gör uppehåll för att hjälpa kunder är det ganska lugnt så här en fredagsförmiddag i maj. Under den vecka Vätternrundan avgörs i juni är det dock rusning. Då kommer nästan 20 000 cyklister till staden och Lena utökar öppettiderna, tar in extra folk och har kö ut på trottoaren. Hon beskriver det som den bästa veckan på året.

– De köper av allt vi har. Cykelkläder, cyklar, cykeltillbehör, cykelhjul och framförallt våtdräkter, månaden efter är det ju Vansbrosimningen. Men energitillskott köper de mest på torget – vi är en specialistbutik, säger Lena.

Triathlon är ingen stor sport i Sverige. Det finns omkring 1 000 licensierade triathleter och ytterligare ungefär 4 000 triathlon-motionärer. Men sporten har vuxit under de senaste åren och antalet föreningar anslutna till Svenska Triathlonförbundet har ökat från 100 till runt 150 stycken.

I Motala finns triathlonföreningen Motala TC. Att triathlonspecialisten Lewa Sport ligger i just Motala har dock inget med det att göra. Inte heller beror det på att Motala har ett triathlongymnasium med riksintag. Det beror bara på Lena.

Motalafödda Lena Wahlqvist är nämligen en av Sveriges mest meriterade triathleter genom tiderna. Hon har en imponerande meritlista med bland annat tio SM-guld, två VM-silver, två förstaplatser i Ironman Lanzarote samt en niondeplats i proffsklassen i Ironman Hawaii.

– Jag värderar Hawaii högst eftersom européer sällan lyckas där på grund av klimatet. Jag blev tredje europé och nia totalt. Hade fyrtio graders feber när jag gick i mål trots att jag inte var sjuk, berättar Lena.

Euforisk vid målgång? undrar jag.

– Det minns jag knappt men det var säkert jättehärligt när jag låg där i dropptältet, säger Lena och skrattar.

Sportfack besöker: Lewa Sport
Lenas engagemang i kunderna sprider ryktet om butiken.

Lenas resultat står sig än som de bästa en svensk presterat trots att den aktiva karriären tog slut för åtta år sedan. En bra grund att bygga en verksamhet på kan man tycka men det var faktiskt en slump att Lena blev butiksägare. Efter VM i Danmark 2001 frågade Ironman (hennes dåvarande våtdräktssponsor) om hon inte ville sälja lite våtdräkter i Sverige. Det ville hon och hon fick med sig nio stycken i bakluckan på bilen. Det var så det började. Några månader senare fick hon en fråga från Stockholms Polisen om hon kunde hjälpa dem med klubbkläder.

– Efter det började jag sälja ett annat märke som sponsrade mig, cykeltillbehörsmärket Profile Design. I början drev vi allt från källaren hemma i villan men när vi fick barn så behövde vi det utrymmet och då öppnade jag en liten butik här intill på 28 kvadrat, säger Lena.

För två år sedan hade verksamheten vuxit så pass mycket att det var dags att flytta igen. Idag är försäljningsytan 108 kvadrat och i källaren finns en verkstad som sköts av Lenas man, Anders. Där sätter han ihop toppklass-cyklar efter kundernas önskemål.

Lena beskriver butiken som en komplett affär för triathlon. Sista pusselbiten var löparskor som hon började ta in för ett tag sedan.

På hyllorna i butikens entrérum finns alla möjliga och omöjliga tillbehör och lite längre in i butiken finns ett helt rum med cykel-hjul. Våtdräkter hänger prydligt i ett tredje rum och där finns också ett provrum så att kunder slipper byta om nere vid strandkanten. I ett fjärde rum finns cyklar och kläder. Lena berättar att många kunder kan tillbringa en lång stund med att bara gå runt och titta på produkterna. Precis som det ska vara i en specialistbutik med andra ord.

– Vi har en del billiga kläder men i första hand har jag high end-grejerna, vi är ingen instegsbutik. Vi har Cervelo – världens mest aerodynamiska cykel enligt oberoende tester, jag har ett av de hjulmärken som är ledande på aerodynamik (Hed) och vi har den våtdräkt som är ledande på marknaden – jag har valt att ha något från toppen i varje kategori. Sedan kan vi ta hem Merida till kunder som inte vill ha Cervelo, säger Lena.

Hon berättar att det många gånger kan vara så att mannen i familjen vill satsa fullt ut och ber Anders sätta ihop en Cervelo medan frun/barnet kanske inte satsar lika hårt och istället vill hitta en cykel för 10 000 och få den lite tempoanpassad.

– Det hjälper vi gärna till med men jag vill inte ha de cyklarna uppställda i butiken, säger Lena.

Sportfack besöker: Lewa Sport
Som komplett triathlonbutik innehåller
butiken alla möjliga sorters prylar och i källaren kan alla cyklarna modifieras
exakt efter kundernas önskemål.

Det specialiserade utbudet lockar kunder från hela landet. Under sommaren kommer det folk nästan varje dag som gjort en avstickare från E4:an ungefär fyra mil bort vid Linköping. Och det är alla typer av kunder även om den grupp som sticker ut mest är medelålders klassiker-folk som gillar att satsa på sig själva. Inom den skaran är det allt från elitmotionärer till kunder som precis börjat.

Allmänhetens kännedom om butiken kommer dels från Lewas annonser i Cykla (Vätternrundans egen tidning), dels från Lenas framgångar som triathlet men också från gamla kunder. Lena berättar om en man från Värmland som ringde en fredagsmorgon och frågade om en speciell cykel. Lewa hade cykeln på lager men kunden fick reda på att den även fanns i Oslo och valde att åka dit för att det var närmare. På eftermiddagen ringde samma kund upp från Oslo och undrade om cykeln fanns kvar, Oslo-spåret hade inte gett något.

– Han kom hem till oss halv nio på kvällen när vi satt i trädgården och åt pizza och drack rödvin. Men han fick sin cykel och nu är det fem eller sex stycken i den byn som har Cervelo. Så där är det ofta; jag säljer en cykel till en kund på en ort och året efter kommer hans kompis och vill köpa en han med, säger Lena.

Bakom den goda ryktesspridningen ligger utbudet men även Lenas engagemang i sina kunder. Lena vill inte bara erbjuda kunderna ett högklassigt sortiment. Det är minst lika viktigt att kunderna får riktigt bra hjälp med sina produktval – hon lägger den tid som krävs för att kunden ska bli nöjd.

– Jag pratar nog mer än jag bör, skrattar Lena. Men jag är engagerad i mina kunder, jag lämnar inget åt slumpen och vill inte sälja något halvdant till någon. Det ska vara bra grejer, rätt grej till rätt person. Ibland kanske man måste bromsa någon. Jag tycker det är viktigt att inte sälja för säljandet skull, det ska vara rätt sak till rätt person. Jag hoppas man tjänar på det i långa loppet.

Engagemanget har många gånger lett till nya leverantörer.

– Lewas koncept bygger mycket på att ta hand om hela kunden. Om det kommer en kund som vill köpa en cykel och vi inte har det flaskställ han vill ha, så letar vi reda på det och då får vi ju in en ny leverantör. Så är det ofta, vi tycker det är roligt att hjälpa kunden, säger Lena.

Ungefär hälften av Lewas försäljning går genom hemsidan. Hittills har butiken inte haft en renodlad nätbutik utan kunderna har tittat på produkterna på nätet och sedan ringt in eller mailat in sin beställning. Men en vanlig nätbutik är under uppbyggnad och Lena hoppas att det ska ge ännu lite mer affärer. Däremot finns det inga planer på att flytta till en ny lokal.

– Nej, den här är kanon för oss. Sedan får vi se hur nätbutiken utvecklas. Kanske blir det som alla säger att försäljningen blir bättre, vi får se, säger Lena och skrattar.

Triathlon

Som namnet antyder består triathlon av tre olika grenar: simning, cykling och löpning. Grenarna genomförs efter varandra och den som kommer först i mål efter tredje grenen vinner tävlingen. Sedan Sydney-OS 2000 är triathlon en OS-gren.
Hur långt deltagarna behöver simma, cykla och springa kan variera mellan olika tävlingar. Tuffast är Ironman-tävlingarna där deltagarna måste simma 3 860 meter, cykla 180 kilometer och springa 42,2 kilometer.