Svenskarna springer för livet

Den svenska löparvågen håller i sig. Allt fler anmäler sig till landers löparlopp och var femte vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan.

Under flera år har Sveriges sportbutiker känt av att allt fler människor kommer in för att köpa löparskor. Och trenden håller i sig även i år. När Löplabbet för femte året i rad undersökte svenskarnas löparvanor fann butikskedjan att var femte svensk löptränar minst en gång i veckan.

I undersökningen lyfter löparna fram enkelheten som det starkaste skälet till att de väljer löpning framför andra träningsformer. Den bilden bekräftas av Anders Szalkai, träningsexpert på Stockholm Marathon och Marathon.se.

Svenskarna springer för livet

– Det som lägger grunden till allt är lättillgängligheten, säger han till Sportfack. I det samhälle vi lever i idag så är löpning ett fantastiskt enkelt sätt att motionera, man kan lägga in den när och var som helst.

Anders Szalkai framhåller även att folk drar folk. Ju fler löpare som syns ute på gatorna, desto fler tar tag i sin egen träning. De ser att löpning inte bara är för löparnördar och börjar löpträna själva, menar han.

– Det blir en dominoeffekt. Jag tror också att de attribut som tillkommit de senaste åren bidrar till en stark trend. Tidigare var löpningen mer för de initierade och handlade om att springa så fort som möjligt. Nu läggs större vikt vid löparkläder och pulsklockor som gör att användare kan dela sina rundor. Community-företeelsen som vuxit upp kring det här, har säkert bidragit till att intresset växer, säger Anders Szalkai.

På specialistbutiken Gå & Löp-kliniken i Umeå känner de tydligt av att det pågår en löpartrend. Jämfört med tidigare år har försäljningen ökat i år trots att vädret under våren inte var optimalt för löpning.

Vanliga människor som vill ut och motionera är butikens största målgrupp.

– Tidigare fanns det en tråkstämpel på löpning men nu skrivs det mycket om löpning i medierna. Folk ser också fler personer som springer och att kända personer är ute och springer, det lockar folk, säger Johan Svedelius, butikschef på Gå och Löp-kliniken.

Han tycker att produktutbudet är bättre än tidigare och tror att det har påverkat löpartrenden i en positiv riktning.
– Det finns skor för alla och det är mycket lättare att skräddarsy en lösning för individen. Vi ser också att försäljningen av löparkläder och kringprodukter som klockor ökar. Folk blir mer medvetna om att man kan använda speciella kläder och att man kan utveckla sin träning med pulsklockor, säger Johan Svedelius.

Att löparvågen håller i sig märks även på antalet startande i löparloppen runt om i landet. Var och varannan löpartävling släpper pressmeddelanden om att de slår rekord i antal anmälda. I år var till exempel över 70 000 löpare anmälda till Varvshelgen i Göteborg och när Asics Stockholm Marathon avgjordes i början av juni hade över 21 000 löpare för avsikt att ta sig i mål. Det var den högsta siffran i loppets historia.

Svenskarna springer för livet
Poppis sko.

Anders Szalkai leder träningsgruppen Team Stockholm Marathon som samlas varje söndag för att träna inför säsongens lopp. I år fick de stänga gruppen vid tusen stycken anmälda.

– Så hårt har trycket inte varit tidigare och vi ser samma tendens i loppen: Det är fler som springer och loppen blir fulla tidigare. Asics Stockholm Marathon blev fullt redan i november, Tjurruset blev också fullt väldigt fort och Midnattsloppet nu i augusti ökade från 25 000 till 30 000 anmälda och fylldes tidigare än någonsin. De stora loppen har blivit ännu större folkfester, säger han.

Bakom anmälningsivern ligger två saker, menar Anders Szalkai.

– Andelen löpare som tränar i sporadiska grupper växer, till exempel företag som kör någon lunchjogg i veckan. Motionsloppen blir något att relatera till, något att prata om i de här grupperna. Den andra orsaken är att det är enklare att göra uppoffringar när man har ett mål. Då får man en drivkraft som gör det lättare att komma ut och träna, säger han.
Johan Svedelius framhåller att tävlingsstämpeln försvunnit från många lopp och tror att det bidragit till den positiva anmälningstrenden.

– Om någon skulle springa ett lopp tidigare så förknippades det med att han eller hon höll på med tävling. Men nittio procent av loppen är för motionärer och det har folk uppfattat, nu är det mer så att folk anmäler sig till vilka lopp som helst, säger Johan Svedelius.

Även intresset för löpteknik har vuxit enligt Anders Szalkai. När han är ute och möter löpare är det tydligt att allt fler har frågor kring hur de ska göra för att springa effektivare.

– Folk tänker mer på tekniska bitar som till exempel fotisättning. Fokuseringen på löpteknik har smittat av sig på skobranschen som gått från att tidigare ha pratat mycket om stabilitet och stötdämpning till att nu vara mer fokuserad på löpkänsla och närhet till marken. Många jobbar med att införliva den så mycket de kan genom att ha lägre dropp från häl till tå, säger han.

På Gå och Löp-kliniken i Umeå har det varit en tydlig ökad efterfrågan på skor med lägre dropp. Framförallt är det ett varumärke som har stått ut:

– Saucony har funkat jättebra för våra kunder. För folk som inte är vana löpare kan det vara lite för extremt att gå direkt på barfotaskor. Då blir Sauconys skor ett bra alternativ och ett bra komplement till de vanliga löparskorna, säger Johan Svedelius.