Ledare: Se och lär

Återigen är det kinesiska Li-Ning som fått uppdraget av SOK att ta fram kläder för träning, tävling och representation och återigen är det otroligt trist. Självklart har Li-Ning fått uppdraget för att de betalar för det, men det är där jag tycker att SOK begår det stora misstaget. OS kan jämföras med Nobelfesten, det största…

Återigen är det kinesiska Li-Ning som fått uppdraget av SOK att ta fram kläder för träning, tävling och representation och återigen är det otroligt trist. Självklart har Li-Ning fått uppdraget för att de betalar för det, men det är där jag tycker att SOK begår det stora misstaget.

OS kan jämföras med Nobelfesten, det största du kan vara med om och ett bevis på att du tillhör den absoluta världseliten. Ingen går på Nobelfesten i en kostym från Dressman eller en klänning inköpt på Ullareds.

Den svenska OS-kollektionen har ett betydligt större syfte än att bara klä våra atleters kroppar. Den ska klä våra atleters sinnen med mod, kraft och självförtroende. Jag är helt säker på att våra idrottsstjärnor presterar bättre om de börjar sitt OS-äventyr med att marschera in på OS-invigningen i kläder som modeorakel, media och bloggare hyllat unisont. Att känna sig stolt i varje stund gör skillnad och jag är högst tveksam till att årets OS-kollektion skapar ett uns av stolthet.
Jag tror faktiskt att det är så illa att det är precis tvärtom.

Sverige har fantastiskt många bra designers och klädmärken som skulle kunna profilera både sig själva och Sverige med en modern och trendig OS-kollektion. Tänk om Tiger, Filippa K eller J Lindeberg fick designa kostymerna, Peak Performance eller Röhnisch ta hand om träningskollektionerna och sedan släppa loss Nudie, Colour eller varför inte Sweet på leisureplaggen.
Då skulle vi få plagg som höjer moralen i truppen. Med höjd moral får vi bättre prestationer och med bättre prestationer vinner vi fler medaljer. Självklart är det inte så enkelt men jag är helt säker på att kläderna bidrar till prestationen.

Andra länder har begripit detta. Englands kollektion designas av Stella McCartney och USA låter Ralph Lauren ta fram deras plagg. Det är dags för SOK att ge uppdraget till Sveriges vassaste designers istället för till Dressman. Förlåt, jag menar Li-Ning.

Vi hörs
Martin Willners