Sportfacks olympiad: Frågesport

Efter att ha blivit förnedrad i fystestet i den senaste olympiaden tänkte jag överraska med precis det motsatta. En tävling där vi kunde sitta ner, slippa träningsvärk och istället använda intellektet. Årets andra olympiad var frågesport om sport.

En Ipad kan användas till mycket. Till och med som redskap i en gren i Sportfacks olympiad. Efter att ha tittat på utbudet av frågesporter om sport i Appstore enades vi om appen MegaSportQuiz. Den skulle innehålla en blandning av många olika sporter vilket skulle garantera en rättvis tävling. Varje fråga hade tre svarsalternativ och reglerna var väldigt enkla. Den som först kom till 30 rätta svar vann och den som hade näst flest svar kom tvåa och så vidare.

Sportfacks olympiad: Frågesport

Tyvärr var det en amerikansk app med mängder av frågor om baseball och basket och inte en enda om Thomas Wassberg eller Ulrika Knape. Istället för ren kunskap utvecklades det här till ett lotteri. De som dessutom hade ett intresse för boxning skulle få en klar fördel eftersom väldigt många frågor handlade om boxning och boxares smeknamn. Exempelvis ”Vilket smeknamn gav boxningsfans den 135 kilo tunga boxaren Eric Esch, även känd som kungen av fyrrondare?”. Alternativen var Eric the Eel, Smudge och Butter Bean och bara åldermannen Christer log och vi andra förstod att han visste ett och annat om boxning.

Sportfacks olympiad: Frågesport

Halvvägs in i matchen var det ganska jämnt. Christer var först att nå 15 poäng men både Fredrik och Thomas skuggade på 14 och jag och Magnus låg ytterligare att poäng bakom på 13. Nästa fråga var ”Vad var det enda som Brianna Scurry bar på under sitt ärevarv genom Atlantas gator sent på natten? Chanel No 5, hennes guldmedalj eller hennes löparskor”. Ingen hade hört talas om detta och det framstod som ett mirakel när rätt svar var hennes guldmedalj.

Som ni förstår var det här mer tur än den skicklighet jag hade räknat med när jag valde gren och just den här dagen vände fru Fortuna ryggen mot mig. Vid nästa avstämning hade Christer dragit ifrån och hade 25 poäng och tvåa var Fredrik med 22 följt av Thomas 21, Magnus 20 och jag bara 17. Frågor om andra boxare och vad olika lag i NFL hörde hemma i för stad varvades med vettiga frågor om golf. Dock kom inte en enda fråga om skateboard eller skidor och därför gick det som det gick.

Sportfacks olympiad: Frågesport

Christer vann en klar seger, hans andra raka, före Fredrik. Thomas och Magnus stod på samma poäng och fick köra tre utslagsfrågor innan Magnus tog hem bronspengen. Jag var tvärsist.

Som siste man får jag återigen välja gren och även om det är emot reglerna att välja något som man själv kan så ska jag i alla fall välja något som jag tror att jag kan. Nästa gång blir det en riktig olympisk gren och inget tjafs. Då kan Christer stå där med sina boxningskunskaper och tjura. Och nej, jag är inte bitter.