Sportfack besöker: Huntyard & Berras

Han är fiskaren som blev en entreprenör. Idag driver han tre framgångsrika fiskebutiker. Men Berra Mårdh är också orolig för hur han ska få kunden att fastna på kroken i framtiden.

Kolla den där spoten i taket har slocknat. Så kan vi inte ha det. Det blir ju mörkt här vid jigg-baren, det är inte mysigt, säger Berra Mård när han upptäcker att en av lamporna i taket har slocknat. Lampan ska åtgärdas, allt för att butiken ska se snygg, ljus och mysig ut. Det är viktigt för honom att hans butik ska vara trivsam och trevlig. Därför har han till exempel installerat en jättelik bassäng mitt i butiken i Vårby där ett tiotal stora karpar och störar simmar lugnt omkring.

– På helgerna kommer barnfamiljerna in här för att mata fiskarna och klappa dem. Det är trevligt, säger Berra.

Huntyard & Berras

Ort Vårby söder om Stockholm.
Grundat 2010.
Ägare Berra Mård (40%), hans kompanjon (40%) och några små aktieägare resten.
Produkter Jakt-och fiskeprodukter.
Butiksyta 1 200 kvadratmeter
Lager 100 kvadratmeter.
Antalet anställda 10 personer.
Omsättning 20 miljoner kronor.

I den hårda konkurrensen som råder idag måste en specialbutik kunna erbjuda kunderna det lilla extra. Det räcker inte bara med en kunnig och engagerad personal, bra produkter och ett brett sortiment. Det ska också finnas lite mysfaktor för att locka kunderna att komma tillbaka. För Sveriges två och en halv miljoner fritidsfiskare erbjuds idag fiskeprodukter i snart var och varannan sportkedja. Branschen omsätter 1,7 miljarder kronor och den kakan lär inte växa om man lyssnar på folk som vet. Nu när XXL, Decathlon och Claes Ohlson också naggar på den gemensamma kakan gäller det för Berra Mårdh att hela tiden vara på tårna.

– Tyvärr är det så att nästan alla mindre fiskebutiker är dödsdömda på grund av de stora drakarna. I Finland finns det inte längre några små butiker, allt har tagits över av de stora kedjorna, säger Berra allvarligt.

Säsongen är också kort för fiskebutikerna. Det är maj, juni och juli som är den verkliga högsäsongen och försäljningen av både spön, beten och rullar tynar av rejält när hösten kommer. Därför har Berra Mårdh valt att även ha jaktprodukter i sin butik. Jaktprylarna säljer långt in på hösten och förlänger säsongen.

Det var inte alls självklart att Berra Mårdh skulle bli entreprenör. Han planerade nämligen att utbilda sig till lärare. Men huvudanledningen var inte en stor passion för pedagogiken utan en helt annan.

– Jag tänkte att det skulle vara drömjobbet för mig då jag skulle kunna fiska hela det långa sommarlovet som lärarna på 80-talet hade, säger Berra och ler.

Sportfack besöker: Huntyard & Berras
Berra Mårdh vill ha både topprodukter
och trivsel i butiken.

Men det blev altså ingen karriär i katedern för honom. Istället lockades han in i fiskebranschen av en grossist som han lärt känna via sitt engagemang i fisketävlingar. Branschen är inte alltför stor och Berra blev rätt snart ett affischnamn. Han åkte omkrimng och sålde fiskeprodukter till butikerna men i slutet av 1980-talet tog han ett stort steg. Han öppnade butiken Berras fritidsfiske på Valhallavägen i Stockholm. En butik som rätt snart blev rena rama turistattraktionen. Folk från hela Sverige planerade in ett besök hos Berras när de besökte den kungliga huvudstaden. Affärerna rullade på bra och Berra trivdes.

– När jag började kostade alla spön över 1 000 kronor. Idag kan du däremot få ett spö för 150 kronor. Det betyder också att handlarnas marginaler har minskat kraftigt, säger Berra.

Efter att ha drivit butiken i nästan 20 år beslöt han för att sälja butiken. Dels för att kunna casha in pengar men också för att Berra tröttnat på att jobba som egenföretagare. Han var trött på tolvtimmarsdagar sju dagar i veckan. Han anställdes istället av riskkapitalföretaget som han sålt sitt företag till. Under sina många resor till USA hade Berra sett hur affärerna bedrevs på den andra sidan Atlanten. Tillsammans med de nya ägarna öppnade Berra en stor fiskebutik i Slagsta på imponerande 5 000 kvadratmeter. Butiken skulle ha allt inom jakt, fiske och camping. Butiken skulle ha akvarier och kastbanor. Planerna var stora och omkostnaderna likaså. Efter två år var pengarna slut och Berra trött på att vara anställd. Han drogs tillbaka till entreprenörskapet och öppnade en liten fiskebutik i Gnesta. Året därpå var det dags att starta ytterligare en ny fiskebutik, denna gång i Vårby, söder om Stockholm. Huntyard & Berras är på hela 1 200 kvadratmeter med ett komplett sortiment för fiskaren, oberoende vilken nivå eller ekonomi kunden har. Jaktprodukterna har gett butiken ytterligare ett ben att stå på men förutom det ordnar Berra också fiskeresor för sina kunder. Evenemang som har blivit populära och som dessutom ger ökad försäjlning för butiken.

Sportfack besöker: Huntyard & Berras
Många kunder är stammisar.

– De kunderna köper sedan alla sina prylar från mig: rulle, spö och bete. De köper allt jag råder dem att skaffa för att resan ska bli lyckad. De kanske handlar för 10 000 kronor var innan resan, så det är riktigt bra, säger Berra.

Det viktigaste tillgången för honom är hans personal. Alla är experter på antingen jakt eller fiske och alla fiskar själva mycket på fritiden. Berra tar med sig de anställda på inköp så att de får se och lära sig de nya produkterna. Även mässor och utbildning som leverantörerna ger står på programmet för att ständigt utveckla sin personal.

– Specialistbutikerna är kunniga, har kunnig personal. Det måste vi ha annars går vi i konkurs. Det är hit de hängivna kunderna går och handlar för de känner ofta fiskeprofilerna som jobbar i de små butikerna. Jag har själv jättemånga stamkunder som vill komma hit och handla av mig, säger Berra.

Det är fortfarande lugnt i butiken när Sportfack besöker Huntyard & Berras denna måndag förmiddag. Personalen går omkring och småplockar bland hyllorna och en betjänar dagens första kund. Själv står Berra vid den stora fisketanken och matar karparna som kommer upp till ytan för att få en smakbit.

– Det här är gosiga fiskar. Visste du att en fin karp med rätt stamtavla kan kosta upp till 100 000 kronor? säger Berra och tittar på mig.

Det hade jag inte en aning om. Det kan man kalla för fina fisken.