I fokus: Fischer soma vacuum

Det är plasten som är grejen med Fischer Soma Vacuum. All plast i ytterskalet är formbar och det ska både lösa problemet med knölar på fötterna och fötter som är för smala eller för breda för normallästen.


I fokus: Fischer soma vacuum

Formbara innerskor har funnits länge och var ett stort steg för ökad komfort. Perfekt passform kräver dock att även ytterskalet formas och nu finns en enkel metod att fixa detta.

Fischer Soma Vacuum är tillverkad av en speciell plast som blir formbar redan vid 55°. Plasten är utvecklad ihop med högskolor och plasttillverkare och är framtagen just för att kunna forma pjäxor på ett enkelt sätt. Formningen går till så att pjäxorna – både innerskor och skal – placeras i en varmluftsugn som håller en temperatur på 80°. Det tar cirka en kvart för pjäxorna att bli varma och under tiden förses kundens fötter med pads på utsatta ställen för att skapa lite extra utrymme runt tryckpunkter och tår.

När pjäxorna är varma kliver kunden i dem och spänner åt dem lite löst. Runt pjäxorna placeras kylpåsar och över hela paketet träs en tryckpåse. Kunden kliver nu upp i en speciell ställning för att fixera fötter och knän i rätt position och sedan kopplas tryckluft in i tryckpåsarna. Det höga trycket runt pjäxorna gör att plasten nu formas exakt efter kundens fötter och lästen kan förändras ±5–7 mm vilket gör att både smala och breda fötter passar i samma pjäxa. Efter tio minuter har plasten svalnat så mycket att den inte längre är formbar och kunden kan kliva ur pjäxorna. De är dock inte åkbara på 24 timmar eftersom plasten behöver stabiliseras innan den används fullt ut.

Fischer Soma Vacuum finns idag i tre modeller – Soma Vacuum RC4 Pro för racing i hårdheterna 150 och 130, Soma Vacuum i hårdheterna 130 och 100 samt dammodellen Vacuum Trinity i hårdhet 110. Målgruppen är dels skidåkare med problemfötter och dels de som vill ha maxi-mal prestanda utan lidande till följd av för tajta pjäxor. Grundlästen är på 98 mm men den kan som sagt förändras med upp till 7 mm uppåt och nedåt. I år finns utrustning för Fischer Vacuum i sju svenska butiker och totalt har Sportmarket fått 500 pjäxor till försäljning i dessa butiker. Till nästa år breddas kollektionen med Vacuumpjäxor och antalet återförsäljare kommer att öka. Som mest kan det bli tal om cirka 40 butiker som får jobba med Vacuumkonceptet i Sverige.