Ledare: Är det någon som är förbannad?

Claes Forsberg på Svenskt Sportforum är en smart kille som har förmågan att titta på sportbranschen lite utifrån. När vi satt och snackade om alla nya kedjor för ett tag sedan sa han att han var förvånad över att alla bara välkomnade de nya aktörerna och den ökade konkurrensen. Jag håller med. Var är alla…

Claes Forsberg på Svenskt Sportforum är en smart kille som har förmågan att titta på sportbranschen lite utifrån. När vi satt och snackade om alla nya kedjor för ett tag sedan sa han att han var förvånad över att alla bara välkomnade de nya aktörerna och den ökade konkurrensen.

Jag håller med. Var är alla fula ord? Var är adrenalinet? Var är er fighting spirit?

När jag jobbade på Åka Skidor i slutet av 90-talet lanserades det plötsligt flera nya skidtidningar. Vi svor på redaktionen och gick till och med så långt att vi förlöjligade våra nya kollegor, och oss själva, med ironiska omslag. Det tog hus i helvete med sårade chefredaktörer som grät ut i facktidningar, men vi på redaktionen var på stridshumör och vässade vår tidning rejält för att inte ge nykomlingarna en chans. Åka Skidor finns fortfarande kvar, det gör inte alla av de då nya tidningarna.

Samma stridslystnad vill jag se från de gamla kedjorna nu när de utmanas från alla håll. Jag vill inte höra att det är kul med ökad konkurrens, för sanningen är att alla avskyr ökad konkurrens. I och för sig är ökad konkurrens det absolut bästa bränslet för att vässa sitt eget koncept, men att säga att det är kul låter i mina öron som att de antingen gett upp kampen eller tror att de är osårbara.

Det kommer att krävas kraft och mycket svett för att gå vinnande ur den strid som nu dragit igång. För ja, det är en strid och om några år kommer vi att ha vinnare, överlevande och förlorare. För att vinna kommer att krävas både en bra affärsidé, mycket kapital och inte minst viljan att vinna. Exakt samma vilja att vinna som skiljer de bästa från alla som är fantastiskt bra i sportens värld.

Sportbranschen är en del av sporten och därför är det så konstigt att jag inte ser några knutna nävar och kämpatakter. Kanske finns allt detta internt, men det interna blir så mycket starkare om det även visas utåt. Det är dags att visa att ni är förbannade. Dags att visa att ni inte räds vare sig grodlår eller lusekoftor. Dags att visa att ni jobbar med sport.

Martin Willners
Chefredaktör Sportfack