Proffssäljaren

Proffssäljaren

Publicerad

När hockeykarriären var över efter 26 år ville Robert Burakovsky inte lägga skridskorna på hyllan. Nu tränar han Malmö Red Hawks juniorer på kvällarna och säljer hockeyutrustning på dagarna på Usports i Malmö.

Robert Burakovsky är utan tvekan den mest meriterade hockeysäljaren i Sverige. Hans karriär började i Malmö och gick via Leksands IF, AIK och Malmö till NHL där han spelade för Ottawa Senators. Han har spelat professionell hockey i 26 år och i åtta olika länder men nu är hans hockeykarriär över. Fast ändå inte. Istället har han börjat en ny karriär som säljare på hockeyavdelningen på Usports i Malmö.

– Jag har spelat hockey sedan jag lärde mig att gå och flyttade redan som 16-åring till Leksand, säger Robert. Jag kom snabbt in i A-laget och då blev utbildningen lidande och det är något som jag ångrar idag. Hockey är allt jag kan men å andra sidan kan jag hockey väldigt bra så när den här chansen dök upp att få jobba med att sälja ishockeyutrustning så ringde jag Usports direkt. När jag tränar ungdomar i Malmö Red Hawks idag trycker jag väldigt hårt på att de ska sköta sin utbildning. Skolan ska vara nummer 1 till dess att de är klara med den.

Med sin långa ishockeykarriär och sin nya roll som ungdomstränare i Malmö måste han ha bra koll på utrustning och vad som är viktigt för en junior.

– Ja, det är helt klart något jag kan, säger Robert. Jag vet hur saker ska sitta och om någon kommer in och säger att han har problem med att få upp pucken med sina slagskott så vet jag direkt att han har för styv klubba. Väldigt ofta ser jag att de ungdomar jag tränar har fel utrustning som för styva skridskor, för styva klubbor eller axelskydd som sitter så dåligt att det kan bli farligt. 

Robert menar att det är otroligt viktigt att ungdomarna har rätt utrustning eftersom det annars kan stoppa dem i deras utveckling och leda till onödiga skador.

– Jag kommer verkligen att ta mig tid med kunderna för att få reda på hur deras gamla utrustning har fungerat och vad de vill ha ut av sina nya skridskor eller skydd. Det ska bli riktigt roligt att få träffa folk och prata hockey hela dagarna. Och det är riktigt roligt att få vara med från början med Usports. Vi är ett otroligt skönt gäng som jobbar här, säger Robert.

Han har inte varit delaktig i att ta ut Usports hockeysortiment men han tycker att inköparna har gjort ett riktigt bra jobb.

– Vi har gått all in på hockey och har verkligen de bästa produkterna och de bästa märkena, säger Robert. Vi har Reebok, Bauer, Easton och CCM och det är de märken som jag tycker är de bästa och dessutom har vi produkter i alla prisnivåer även det allra dyraste. Jag har alltid varit en Bauerkille med skridskor och klubbor för att de har passat mig bra och på skydd tycker jag att Jofa eller numera Reebok är bäst. Det finns dock massor av bra produkter och min uppgift som säljare är att hitta rätt utrustning till kunden och det behöver absolut inte vara det dyraste. För juniorer är det ofta tvärtom, de ska inte ha en dyr och oftast styv klubba eller skridsko.

Ishockey är en materialsport som kan bli en ganska dyr hobby. Finns det någon produkt som är viktigare än andra?

– Helt klart så är skridskorna viktigast, säger Robert. Det gäller att hitta en skridsko som sitter skönt och som passar spelarens kraft och teknik. Är inte skridskorna rätt är det svårt att utvecklas som spelare. Sedan är det extremt viktigt att skydden sitter bra på kroppen och att de inte glider omkring för att föräldrarna har köpt en storlek för stort så att de ska räcka i två säsonger. Köp rätt storlek och sälj begagnat efter en säsong så blir det bra ekonomi för föräldrarna.

On
Off

3 kommentarer

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

 • Månadens Diva: Nanna Andersen

  Månadens Diva: Nanna Andersen

  Nanna Andersson hade länge drömt om att få jobba på Peak Performance. Nu är hon där och jobbar som Project Manager Business Developer.

  Artiklar Redaktionen, 2015-01-04 14:41

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Fourfield lämnar NK

4 kommentarer

framtid: Nu har Sealife öppnat upp NK Sport & Fritid och det känns redan fräschare och som om personalen mår bättre. En mycket trevligare butik än innan. Lycka till Sealife och ni kommer få fina resultat...

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017