Eva Karlsson är Årets Kvinna i sportbranschen

Eva Karlson, vd på Houdini Sportswear, utsågs idag till Årets Kvinna i sportbranschen. Priset delades ut på Swesport av Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Eva Karlsson på Houdini är Årets Kvinna i sportbranschen. Hon blir det för att hennes ledaregenskaper får personalen att trivas och vilja göra sitt yttersta för företaget. Genom att driva ett företag där merparten är kvinnor visar hon även att kvinnor är minst lika duktiga som män på att bygga varumärken.

– Jag är jätteglad för det här priset och för att Divas sätter bristen på kvinnor i sportbranschen på agendan, säger Eva. Det får folk att tänka efter och kanske kan det leda till fler kvinnor på ledande platser i sportföretagen. Kompetens har inget med kön att göra men ett företag behöver ha folk från alla delar av samhället för att ta vara på alla affärsmöjligheter. Det gäller inte bara kvinnor utan lika mycket etnicitet och ålder.

När Eva var aktiv tävlingsseglare fick hon ofta frågan om hon ville vara med i besättningen på tjejbåtar men hon svarade att hon hellre seglade med mixade besättningar.

– Min erfarenhet är att mixade besättningar och mixade arbetsplatser lyfter fram individerna istället för att det blir tjejigt eller grabbigt, säger Eva. Därför är det en affärsmöjlighet att mixa ledningsgrupper så att individerna kan blomstra istället för att gå i en gemensam fåra. Det är givet att en styrelse missar mycket om den består av personer med samma bakgrund och åsikter. Därför är det viktigt med både fler kvinnor, nysvenskar och olika generationer i ett företag.

Juryns motivering till varför Eva fick priset lyder:

”Genom att ta Houdini Sportswear från att vara ett företag bland många till en framstående aktör på den svenska sportmarknaden har hon visat att hon väl uppfyller de affärsmässiga kraven vi har på pristagaren. Att inte minst de anställda hyllar hennes ledaregenskaper och förmåga att entusiasmera övertygar oss om att hon är en värdig vinnare av priset”