Årets leverantör 2011: Vinnaren är Asics

Årets leverantör 2011: Vinnaren är Asics

Publicerad

Fyra segrar på sex år är något i hästväg. För Asics är det verklighet. Hemligheten stavas långsiktighet, konsekvent agerande och enkelhet.

Det är en smått stressad Erik Nystedt som svarar när Sportfack ringer upp för att meddela att Asics vunnit Årets Leverantör 2011. Men det är en stress som snabbt förbyts mot glädje och förvirring.

– Ja, det känns nästan lite förvirrande, säger Asics mångårige vd Erik Nystedt. Vi har varit samma team länge men de senaste åren har vi utökat organisationen i Skandinavien. Det är en känslig fas som drar mycket kraft och då är det lätt att tappa utåt. Årets seger är en bra bekräftelse på att vi inte har gjort det och det gör mig lycklig och varm inombords.
Asics har alltid haft som mål att vara tio-i-topp. Pallplats sju år i rad samt fyra segrar på sex år är oerhört imponerande. Än mer imponerande blir det med tanke på att företaget under den här perioden har haft en kraftig tillväxt både vad det gäller omsättning och organisation.

ASICS SVERIGE

Moderbolag Asics Corp. Japan.
Antal anställda 7 stycken.
Svenskt huvudkontor Täby.
Omsättning 2011 225 miljoner kronor.

– Vi har alltid försökt att jobba långsiktigt, konsekvent och enkelt. Då är du kanske lite förutsägbar men samtidigt blir det enkelt och smidigt att jobba med oss. Våra kunder vet vem de har att göra med och de känner igen sig år efter år, säger Erik.

Av företagen på årets tio-i-topp-lista är Asics överlägset störst sett till den svenska marknaden. Först på elfte plats kommer ett företag som är större än Asics (Puma). Och det är inget som är utmärkande för just årets lista. Av tradition brukar de mindre företagen lyckas bättre i Årets Leverantör. Men Asics går alltså mot strömmen.

Erik tror att förklaringen ligger i Asics ambition att alltid vara nära marknaden och butikerna.

– Återförsäljarna är våra känselspröt ut mot slutkonsument och därför måste vi ha en nära relation med dem. Men vi försöker hela tiden att bli bättre på det vi gör och ska jag vara självkritisk så har vi i år inte varit så nära som vi skulle vilja vara. Vi är ute mycket i butik och vi har tillfört roller i organisationen på skandinavisk nivå som varit riktade mot butik och som vi drar nytta av i Sverige, men vi kan bli ännu bättre på det här, säger Erik.

Erik Nystedt.

I årets undersökning segrar Asics i två kategorier: Leveranser och Reklamationer. Det är traditionellt två starka grenar för det japanska företaget med Sverige-kontor i Täby men i år höjer de sig lite extra. I Leveranser får de betyget 4,5 av handlarna vilket är ett oerhört bra betyg, faktiskt ett av de bästa någonsin i kategorin. Samtidigt är det en av de viktigaste kategorierna. Fungerar inte leveranserna spelar det ingen roll hur bra de andra bitarna rullar på.

– Logistikmässigt har vi varit bra under många år men jag hade aldrig tippat att vi skulle vinna i år. Internt tycker vi att vi har en del att jobba på fortfarande. Leveranser har blivit svårare de senare åren på grund av att det är svårare än tidigare att planera. Bland annat på grund av bristande produktionskapacitet i Kina, säger Erik.
I Reklamationer kommer andra delsegern. Det överraskar inte Erik lika mycket.

– Reklamationer är mycket en hanteringsfråga. Vi försöker vara tydliga och konsekventa och jag tror att vi får bra resultat för att vi har jobbat likadant under väldigt lång tid. Handlarna vet hur vi förhåller oss till olika saker, säger Erik.

Lönsamhet är en kategori där topplaceringar traditionellt är förbehållna företag som håller till i mellan- eller lågprisklassen. Trots att Asics rankas som ett premiumvarumärke är de med i toppen år efter år. I år slutar de på en femte plats.
– Lönsamhet handlar inte bara om en hög ingångsmarginal när varan köps in. Det viktiga är den marginal du realiserar när du säljer varan ur butik. Vi har generellt haft en bra genomförsäljning och det ger en hög lönsamhet, säger Erik.
Kvalitet och Efterfrågan är två andra starka kategorier för Asics. Även här är det långsiktighet och enkelhet som gett resultat enligt Erik. Asics har successivt ökat på sina medieinvesteringar under de senaste åren och det i kombination med en ständigt hög kvalitet, ökar efterfrågan på produkterna.

Med en 8:e respektive en 38:e plats är Säljstöd och Service Asics sämsta kategorier. Det har de varit även tidigare år. Erik tror att det hänger ihop med att Asics servar hela sportbranschen och har många olika kedjor att förhålla sig till.
– Det krävs resurser för att tillfredsställa enskilda önskemål från kedjorna och där har vi, som en relativt liten organisation, haft svårt att hävda oss. Men vi är på väg att steppa upp det. Vi har tagit in folk som ska jobba med trademarketing och vi har tillsatt keyaccount managers som jobbar specifikt mot vissa kedjor. Vi har inte fått genomslag på det i år men på sikt kommer det att ge resultat, säger Erik.

Sammantaget är det målmedvetenheten som är utmärkande för Asics. Historiskt sett har företaget ett fantastiskt facit i Årets Leverantör och bakom den prestationen ligger just målmedvetenheten, viljan att hela tiden förbättra sig.

– Det kanske ligger i de japanska generna. Vi jobbar ständigt för att förbättra oss inom alla delar, finjustera alla detaljer. Men det är ingen revolution utan en evolution, bli lite bättre på alla områden för varje ny säsong, säger Erik.

On
Off

0 kommentarer

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

 • Månadens Diva: Nanna Andersen

  Månadens Diva: Nanna Andersen

  Nanna Andersson hade länge drömt om att få jobba på Peak Performance. Nu är hon där och jobbar som Project Manager Business Developer.

  Artiklar Redaktionen, 2015-01-04 14:41

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Fourfield lämnar NK

4 kommentarer

framtid: Nu har Sealife öppnat upp NK Sport & Fritid och det känns redan fräschare och som om personalen mår bättre. En mycket trevligare butik än innan. Lycka till Sealife och ni kommer få fina resultat...

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017