I fokus: Atomic Skintech

Äntligen finns längdskidan som inte tappar greppet oberoende snötemperatur. Atomic Skintech har en tunn stighudsmodul integrerad i belaget som ska ge ett perfekt grepp samtidigt som den ändå inte hindrar ett bra glid.

Alla har vi varit med om det när vi varit ute i skidspåret, är trötta och kommer till den långa tunga backen. Skidan släpper och du står i något som i det närmaste påminner om en krampaktig spagat. Du fortsätter skida och försöker både trycka till hårt och trippa lätt för att slippa det förhatliga tjuvsläppet. Men nej. Det funkar inte. Med jämna mellanrum släpper skidan och foten slinter bakåt i spåret. Krafterna sinar och humöret sjunker. Timmarna i vallaboden har varit bortkastade och skänker dig ingen tröst där du halkar omkring i skidspåret.  

Denna scen kan nu undvikas och kanske blir de bara berättelser för kommande generationer i sportskrönornas rike. Atomic Skintech ska nämligen vara lösningen på det frustrerande tjuvsläppet. 

Atomic har jobbat fem år med konceptet innan skidan nu är färdig och släpps för konsumenterna. I ett år har skidan också testats av ett antal elitåkare och teståkare för att kontrollera att alla delar och detaljer fungerar. Testerna är över och skidan har enligt tillverkaren visat sig hålla måttet och uppfylla de krav som Atomic ställde på sin vallningsfria skida.

Tekniken går ut på att skidan har en insänkning i belaget vid spannet, cirka fyrtio centimeter långt, ett par centimeter brett men bara några millimeter djup. I denna insänkning läggs stighudsmodulen som fäster i skidan med fyra små magneter.  

Vill åkaren avlägsna eller byta modulen görs det med en lite nyckel och ett enda handgrepp. Stighudarna har utvecklats av företaget Kohla i samarbete med Atomic.  Själva stighuden består av mohairfibrer som endast är ett par millimeter långa. De fungerar exakt som vanliga stighudar som fästs över hela skidans längd men med den skillnaden att Atomic alltså valt att ha stighudsremsan fäst på en modul.

I fokus: Atomic Skintech

Stighudsmodulen som är av plast finns i två versioner: den ena med en heltäckande stighud den andra med en tunn skåra i stighuden. Den heltäckande modulen passar för temperaturer kring nollstrecket medan den delade stighuden är avsedd för kallare förhållanden. Den tillåter också att mer luft passerar under skidan vilket ger ett bättre glid. Mohairmaterialet är slitstarkt och har integrerats i stighudsmodulen för att undvika att den släpper.

Stighudarna håller i 60-70 mil och kan köpas separat i sportbutikerna. Vill åkaren vårda dem lite extra räcker det med att spruta lite silikonspray över stighuden.

Precisionen har varit av ytterst stor betydelse och därför ligger själva stighudsmodulen helt i nivå med skidans belag. Teståkarna som använt skidan förra vintern vittnar om att modulen inte samlar blötsnö eller att någon skarv uppstår som hindrar glidet. Själva skidan är speciellt utvecklad och framtagen för stighudskonceptet och har Atomics PTX 5 000 belag vilket är företagets toppbelag. Skidan har också en ”nygammal” capkonstruktion som omsluter den styva kärnan. Det viktiga är att skidlöparen får tag på en skida med korrekt och lämpligt spann som passar just hans/hennes styrka och vikt. Den vallningsfria skidan har en lite rundare spannkurva och därför är det viktigt att butikspersonalen är noga med att pröva ut skidan ordentligt.

Den vallningsfria Atomic-skidan är framtagen speciellt med tanke på de vanliga motionärerna. Syftet är att skidlöparen ska slippa spendera tid i vallaboden och kan istället lägga tiden på att åka skidor. Atomic Skintech ska ge ett bra grepp oberoende snötemperaturen och det ända som behövs är att valla med glidvalla. Elitåkarna kommer att träna med Atomicskidan men inte använda den under riktiga tävlingar. För den vanliga motionären däremot är detta ett lätt sätt att slippa stå i vallaboden men ändå alltid ha bra fäste.