Sommarens trend: Longboard

Longboards var en oväntad storsäljare förra året och intresset håller i sig även i sommar. Vi förklarar vad longboard är, vilka som åker och hur du ska sätta ihop ett bra sortiment.

De elaka säger att longboards är brädor för dem som inte har lärt sig åka skateboards. De frälsta säger att longboards är det skönaste som finns med kläderna på och det bästa transportmedlet för korta sträckor.

Själva grejen med longboards är egentligen inte brädan utan de mjuka, stora hjulen. Vanliga skateboardhjul är både för små och för hårda för att åka på skrovlig asfalt men med longboardhjul på brädan rullar det hur bra som helst. Och ljudlöst.

Brädan är, som namnet antyder, längre än en vanlig skateboard och ofta har den formen av en surfbräda med spetsig nose och tail. Den senaste trenden är brädor med ett rakare, bredare mittparti och väldigt smalt där truckarna sitter fram och bak. Denna form minskar risken för att hjulen ska gå emot brädan i tighta svängar och den kan också ge brädan en lägre tyngdpunkt.

Truckarna på en longboard är också lite annorlunda. De flesta har en lutande konstruktion som ger en kortare svängradie och det behövs verkligen på en längre bräda. Det finns också en del truckar som använder fjädrar istället för gummibussningar och de sägs vara extra bra för downhill eftersom de inte wobblar (kommer i egensvängning) så lätt.

Longboardintresset formligen exploderade förra året och inte ens de distributörer som jobbade för att öka intresset var beredda på de volymer som såldes.

– Det var helt sjukt förra året, säger Patrik Lundin på Frontflip som säljer Madrid och Layback longboards. Vi fick flyga hem brädor i tre omgångar och ändå räckte inte det. Till i år hade vi förorder på mer än vad vi sålde hela förra året och nu är vi i samma sits igen med att vi är snudd på slutsålda.

– Det började som ett Göteborgssyndrom som spred sig längs västkusten, säger Ulf Molander på Team Sportia. Nu är det över hela landet och jag tror att vi bara har sett början på det. En rolig sak är att det är en hel del tjejer som åker longboard, nästan alla tjejer man ser åka på stan åker longboard.

– Vi sålde en hel del longboards förra året och tillverkade därför 3 000 egna under märket Junkyard till i år, säger Thomas Löfgren vd på Junkyard. Vi var lite rädda för att det var för mycket men de är snart slut. Dessutom har vi distributionen av Globe longboards och de bara flyger iväg.

Sommarens trend: Longboard
Longboards finns i många storlekar och former.

Så vem är det då som köper longboards? Vi frågade Mats Ohlander på Boardlife som är en butik som specialiserat sig på longboards.

– De flesta som köper en longboard gillar själva brädkulturen men är kanske inte tillräckligt duktiga, eller har inte intresset, för street och rampåkning, säger Mats. Longboard är så enkelt att alla kan åka direkt. Många kunder har åkt skateboard tidigare och vill nu bara ha en bräda att cruisa runt på. Många har alltså en longboard som ett transportmedel och jag själv är en av dem. Det är snabbt, smidigt och du behöver inte låsa fast den när du ska in i en affär. Du kan ta med den på bussen och in på kontoret, det enda jobbiga är regn och uppförsbackar. Men det finns också de som har en longboard för att pressa sig själva och jaga adrenalin. De åker downhill nerför backar antingen så fort de bara kan eller så driftar de genom kurvorna för att få lite surfkänsla helt utan kallsupar med saltvatten.

Om du vill sätta ihop ett vettigt sortiment med longboards så är det viktigaste rådet att ha en bredd på brädor och inte glömma bort tillbehören. De flesta väljer att köpa en komplett longboard och majoriteten kommer att välja en bräda på 36–40 tum så det är där du ska ha ditt största utbud.Idag finns en trend mot kortare brädor runt 30–32 tum med lite retrostuk och de brädorna svänger betydligt snabbare än längre brädor. Samtidigt blir de ostabilare så därför kallas de ibland för cruiserbrädor och inte longboards. De har dock samma mjuka hjul som på longboards för att rulla bra på asfalt.

En del kommer också att vilja ha riktigt långa brädor på över 40 tum och antingen är det någon som vill åka downhill riktigt fort eller så är det en surfare med svår vågabstinens. Riktigt långa brädor är dock inget bra val för nybörjare eftersom de är klumpiga att åka på och jobbiga att bära. Hellre lite för kort än lite för långt är ett bra råd för dem som tvekar mellan två längder.

Sommarens trend: Longboard

Det viktigaste tillbehöret är lösa hjul. Dels för att mjuka hjul slits ganska snabbt och dels för att de hjul som sitter på en del kompletta brädor inte alltid är de bästa. Därför är det första som byts ut på en longboard hjulen och därför ska du bara ha bra hjul i ditt sortiment. Storleken ligger på 65–75 mm i diameter och ju större hjul desto bättre rull men de blir också tyngre att rulla igång och tyngre att bära.

Nästa tillbehör är lösa truckar. De behövs inte så mycket för att truckar går sönder utan mer för att olika truckar har olika svängradie och stabilitet. De som vill cruisa mest kommer att vilja ha truckar som svänger mer och de som vill köra fort vill ha stabila truckar.

Det går heller inte att strunta i småsaker som gummibussningar i olika hårdheter, pads till truckarna i olika höjder och vinklar och så måste ni ha de speciella downhillhandskarna med glidplattor i plast i handflatan.

Ett sista tips är att ha några testbrädor som kunderna kan ta ut och rulla på för att känna hur de beter sig. Precis som med cyklar är det lättare att sälja något som kunden har provat och gillat.