I fokus: Merrells barfotaskor

Det är ett steg bakåt i människans sätt att springa men ett stort steg framåt i produktutvecklingen av löparskor. Merrells koncept för barfotalöpning ska ge löparen en ökad känsla för underlaget, ett naturligare löpsteg och mindre belastningsskador.

Människan föddes inte med skor på fötterna. Däremot har Homo sapiens sprungit sedan han kunde gå, antingen undan rovdjur eller i jakten på bytesdjur. Löparskorna är en sentida uppfinning som inte Feidippides bar när han sprang från Marathon till Aten och meddelade att perserna hade förlorat slaget mot grekerna år 490 f.Kr. Löparskorna utvecklades i takt med den moderna olympiska idrotten och löparskorna har genomgått en revolutionerande utveckling. Joggingtrenden som tog fart i början på 1980-talet påskyndade produktutvecklingen. Löparskorna fick dämpning, luftkuddar och absorberingszoner. Nu anser många att en vändning har skett. Barfotalöpningen i dess moderna tappning har inte funnits så länge. 

I fokus: Merrells barfotaskor

Det stora genombrottet massmedialt och bland den stora skaran löpare kom med boken Born to Run. Författaren till boken, Christopher McDougall hade haft problem med sina fötter när han joggade. Efter att under en reportageresa i Mexiko hört om Tarahumaraindianerna som sprang tiotals mil i bara tunna sandaler i det karga ökenlandskapet började han forska i barfotalöpningens filosofi och teknik. Idag har McDougall sluppit sina fotbesvär och är en av barfotalöpningens största förespråkare.

Merrell har hakat på trenden förhållandevis sent. Företaget ser ändå barfotaskon som en naturlig del i Merrells filosofi. Skon ska underlätta för användaren att njuta av verksamheten och omgivningen där han eller hon befinner sig. Det gäller såväl Merrells vandringskängor som det nya barfotakoncept. Deras barfotaskor Pace Glove och Trail Glove bygger på ett annat tänk än till exempel Five Fingers-konceptet. Merrell anpassar sin sko till foten vilket gör att den passar flera olika fottyper. Har löparen till exempel hammartår, långa mellantår eller på annat sätt asymmetriska fötter passar Merrels barfotasko ändå bra. Sulan är en samutveckling med gummigiganten Vibram och består av en högkvalitativ gummiblandning som ger ett optimalt grepp. Merrell har dessutom lagt en 4 millimeter tunn ovandel av EVA på yttersulan.

Sulan är helt jämn och horisontell med vad företaget kallar för ”zero drop”. En viktig funktion som barfotaskon har är att den ska leda till ett anatomiskt mer korrekt löpsteg. Med vanliga löparskor landar löparen på hälen och benet utsätts då för en hård stöt som belastar både hälen, fotleden, knät och rygg. Med barfotskon blir steget kortare och löpstilen mer upprätt vilket inte belastar kroppen lika hårt. Dessutom fungerar fotlederna och knäna då istället som naturliga stötdämpare. Stegfrekvensen ökar också med barfotaskon vilket till en början kan kännas ansträngande. Kontakten med underlaget däremot ska ge löparen en helhetsupplevelse som inte fås med en vanlig löparsko. En van barfotalöpare kan bättre utnyttja terrängens beskaffenhet.

Tanken bakom Merrells barfotasko är att den också ska kunna användas till mycket annat än bara barfotalöpning. Både design och konstruktion gör att den kan användas i stan med till exempel jeans. Andra modeller lämpar sig för promenader och andra för mer renodlad löpträning. Däremot är företaget angeläget om att understryka att Merrells precis som andra barfota löparskor på marknaden kräver en successiv användning för att undvika belastningsskador. För strängt taget handlar det om att lära sig springa på nytt, eller snarare springa som vi gjorde när Feidippides sprang det allra första maratonloppet.