Löparskor 2012

Lätta, färggranna och med en mängd intressanta tekniska lösningar. Det erbjuder tillverkarna för den löpsugna konsumenten nästa säsong. Vikten på löparskorna är överlag väldigt låg utan att för den skull ge avkall på stabilitet eller passform.


Löparskor 2012
Från vänster: Karuh, The North Face och Puma.

Karhu Forward Fulcrum Ride

Snurr på steget
För den vältränade löparen erbjuder Karhu nästa år sin Forward Fulcrum Ride-sko. Skon har en mellansula i flera skikt bestående av Durometer 57 och glasförstärkt nylon. Yttersulan består av fem millimeter sula i blåst gummi. Skon ger bra respons vid löpning och underlättar en framåtrotation. Ovandelen är i sömlös mesh vilket ger en bra andningsförmåga och förhindrar skoskav. I framdelen av skon finns anatomiska flex-zoner för ökad dämpning. Skon har en uttagbar innersula i formbart PU/Orholite-material som andas och tillför ytterligare dämpning. Skon finns i både dam-och herrmodell. 

The North Face Singeltrack Hayasa

Japansk finess
Från The North Face kommer denna lätta löparsko, Singeltrack Hayasa. Den är utvecklad i samarbete med ultramaratonlöparen Tsuyshi Kaburaki. Fokus ligger på viktreducering utan att för den skull ge avkall på stabilitet. Skon är den lättaste som TNF tillverkat och uppfyller de tekniska specifikationer som Kaburaki har på en minimalistisk racingsko. Modellen kommer att säljas i begränsad upplaga och finns både som dam-och herrmodell.

Puma Faas 800

Mjuk rotation
Tyska skotillverkaren Puma följer trenden med lätta skor som ändå ger löparens fötter stabilitet. Nästa års modell Faas 800 har en mellansula som är tillverkad av ett enda material och i ett enda stycke. Det gör sulan långlivad och slitstark. Skon har en uppdaterad version av företagets Bioride-teknologi för ökad komfort. Skon ger bra dämpning samtidigt som den underlättar löparens framåtrotation. Innersulan Ortoholite Sockliner håller foten torr och fräsch.

Löparskor 2012
Från vänster: Adidas, Icebug och Saucony.

Adidas Adizero F50 Runner

Som hand i handsken
Den tyska skojätten introducerar sin Adizero F50 Runner för nästa års löprundor. Det är en lätt allsidig träningssko som passar försäsongsträningen oberoende löparens träningsnivå. Nyckelordet för F50 Runner är passform. Löparen ska känna att skon sitter som gjuten på foten. Skon har företagets Adiprene-teknologi som ger en sviktande stötdämpning, skyddar framfoten och ger ett dynamiskt frånskjut. Yttersulan ger maximal stabilitet och bra grepp också på halt underlag som lera, blöta löv eller isfläckar.

Icebug Acceleritas 2

Grepp som en traktor
Den svenska skotillverkaren presenterar en minimalistisk löparsko för nästa år. Modellen Acceleritas 2 (Lady) är en superlätt sko med en överdel av slitstarkt nylon och Protec-PU-material som inte absorberar vatten. Yttersulan av gummi har ett aggressivt mönster där t.ex. lera leds via små diagonala kanaler mot sulans ytterkanter. En teknik som liknar den som används på traktordäck. Insidan av hälkappan är fodrad med mikrofiber som ger ett bra grepp för att undvika skavsår och blåsor. Skon är fexibel och följsam och tillåter foten att behålla sitt naturliga rörelsemönster.

Saucony Mirage 2

Snabb och snygg
Även Sauconys modell för nästa år, Mirage 2, följer trenden med lätta löparskor. Skon finns både i herr-och dammodell och har en sula i blåst gummi. Mellansulan är tillverkad i slitstarkt EVA. Skon är lätt men erbjuder löparen ändå stöd och passar bra för dem som har ett neutralt löpsteg eller som överpronerar. Skon finns i fyra olika färgkombinationer. 

Löparskor 2012
Från vänster: New Balance, Asics och Nike.

New Balance 1080

Bra markkontakt
Till nästa säsong kommer New Balance med en uppgraderad version av sin populära skomodell 1080. Den nya modellen blir lägre och lättare och använder företagets eget dämpningsmaterial N2 i sulan. Skon har ett sänkt hälparti vilket ska ge en bättre markkontakt och en mer neutral vinkel på foten. Trots att skon är lätt och har en låg profil har företaget inte gett avkall på dämpningen på denna mängdträningssko. 

Asics Gel-DS Racer 9

Luftigt kring foten
Denna lättviktsko från Asics kommer säkert att pryda många löparfötter nästa sommar. Deras nya modell Gel-DS Racer 9 har i hälpartiet Asics Gel-cushioning-system som absorberar stötar samtidigt som det underlättar fotens rotation i steget. Skon har en mittsektion av företagets Solyte-material med olika hårdhet i olika skikt för att ge foten både pronationsstöd och fleixibilitet. Skon har också en innersula som tillåter foten att andas och håller den torr.

Nike Zoom Elite 5

Nära huden
Den amerikanska skojätten Nike siktar in sig på passform och bra kontakt med underlaget med sin Zoom Elite 5-modell. Både herr och dammodellen har ett utökat stöd vid hålfoten genom sin så kallade Adaptive Fit-teknik. Det ger skon en bra passform som följer foten och ger stöd. Överdelen är i syntetiskt läder och tillför också ett stöd till foten samtidigt som meshmaterialet ger en bra andning för foten. Dämpningen i CMP002-materialet är stöt-absorberande men ger också en spänst i frånskjutet.