Innolite på export

I ett litet garage i Södertälje konstrueras cykelfälgar som fått många i branschen att höja på ögonbrynen. Idag använder redan många toppcyklister i mountainbikeeliten Innolite Designs fälgar. Nu ska företaget växa och flytta ut ur garaget.


Innolite på export
En fälg under inspektion.

Finessen med Innolitefälgarna är att de är de lättaste på marknaden samtidigt som konstruktionen är både funktionell och genomtänkt. Ingenjören Ulf Johansson som konstruerat och utvecklat den exklusiva produkten har från första början riktat sig enbart till toppcyklister. Hans kolfiberfälgar är inget för den vanliga pendlarcyklisten. Trots ingen egentlig marknadsföring har fälgarna ändå blivit en hett eftertraktad produkt. 

– Hela tanken är att de här fälgarna ska hjälpa de allra bästa cyklisterna att bli ännu snabbare. Jag har inte försökt tillverka billiga fälgar, jag har försökt tillverka de lättaste och bästa fälgarna, säger Ulf Johansson.

Allting började redan 1997 när Ulf konstruerade och tillverkade sitt första kolfiberstyre till sin egen mountainbike. Konkurrenterna och hans vänner blev imponerade av hantverket och Ulf började tillverka och sälja sina produkter i liten skala. Hans eget cykelintresse ledde fram till en idé att utveckla fälgar som skulle vara lätta men ändå tillgodose alla andra krav som bra cykelfälgar ska uppfylla. Ulfs ingenjörsbakgrund och kunskap om kolfibermaterial gjorde att han slutligen kom fram till en fälgkonstruktion som i dagsläget saknar motsvarighet på marknaden. Fälgarna tillverkas i Sverige men på grund av produktionsmetoden och exklusiviteten tillverkas bara två fälgar per dag. 

Innolite på export
Här skapas topprodukter.

Fälgarna har funnits i några få utvalda butiker i Sverige och Tyskland men intresset från både cyklister och branschfolk har nu fått Ulf att ta nästa steg. Innolite Design ska nu börja tillverka kolfiberfälgarna i samarbete med ett företag i Taiwan. Ulf har själv varit på plats på fabriken för att få garantier på att produkterna kommer att tillverkas med allra högsta kvalitet och precision. Han har själv konstruerat formverktygen som företaget ska använda vid tillverkningen, allt för att produkten ska bli så bra som möjligt.

– När jag träffade företagsledningen blev de imponerade av mina fälgar. De bara skakade på huvudet när de såg fälgarna för de hade inte trott att man kunde bygga fälgar på det viset, berättar Ulf.

Han vill inte i dag avslöja vilket företag som kommer att börja tillverka Innolite Designs kolfiberfälgar. Nyheten blir offentlig den närmaste månaden. Till en början produceras 29-tums fälgar till mountainbikes och fälgar till cyclocrosscyklar enligt det nya UCI-reglementet. Produktionstakten kommer också att öka drastiskt i och med flytten till Taiwan. Ingenjören Ulf står nu med sitt företag, Innolite Design på tröskeln att förverkliga sin dröm: Att kunna konstruera, utveckla och tillverka cykelkomponenter på heltid.

– Jag tycker att många av de konstruktioner som används i dagens cyklar är ganska konventionella. Jag vill inte bara konstruera fungerande komponenter, jag försöker också utveckla briljanta lösningar till mina komponenter, säger Ulf.

Och trots att produktionen av hans fälgar inte ännu är igång i Taiwan har han redan många nya ideér på nya produkter och komponenter. Så jobbar en sann Uppfinnar-Jocke.