Räcker kunderna till alla?

Det är klart berättigat att fråga sig om kunderna räcker till alla sportbutiker. Idag är det inga som helst problem med den saken eftersom sportbranschen aldrig har varit större än den är just nu, men allt kommer att se annorlunda ut om två eller tre år.

Det är klart berättigat att fråga sig om kunderna räcker till alla sportbutiker. Idag är det inga som helst problem med den saken eftersom sportbranschen aldrig har varit större än den är just nu, men allt kommer att se annorlunda ut om två eller tre år. Du kan läsa om Intersports nya megastores längre fram i tidningen och dessutom planerar de att öppna lågpriskonceptet Budget Sport ganska snart. XXL har idag tre butiker men de ska vara tio redan nästa år. Då öppnar också världens största sportkedja Decathlon sin första svenska butik och efter det kommer inget att vara sig likt. Redan i höst får vi en helt ny aktör då Usports öppnar sin första butik – 5 000 kvadratmeter sport i Malmö. Deras planer är 20 sportvaruhus i Sverige inom sju år. Till allt detta kommer en hel del nya specialbutiker inom outdoor, skidor och löpning som vi vet är på gång.Och ingen tror väl att Stadium bara kommer att sitta och titta på? Eller att e-handeln plötsligt skulle minska?

Så, räcker kunderna till alla? Jag har ingen aning, men min gissning är att de inte gör det. Om alla planerade nya butiker blir av innebär det minst 150 000 nya kvadratmeter sportbutiksyta och jag är ledsen om jag är pessimistisk men jag tror inte att tillväxten kommer att vara så hög att alla nya satsningar kommer att vara lönsamma. Helt klart kommer det att bli en helt annan konkurrens än vad vi har varit vana vid i Sverige fram till idag. Lika klart är att den vanligaste krigslisten för att gå vinnande ur det kommande slaget är att skrika ut låga priser. Marginalerna kommer garanterat att minska i butiksledet och till viss del även i leverantörsledet. Alla som vill vara med om fem år kommer att vara tvungna att se över sina kostnader som det så fint heter på konsultspråk. Spara och gneta heter det på svenska.

Jag är av den bestämda uppfattningen att ökad konkurrens är bra för en bransch men det får också vara någon måtta på den. Mycket pekar på att det kommer att bli för mycket av det goda och då kommer butiker att krascha.Vi har sett inom radio/tv, inom möbelhandeln och inom biografer hur jättarna har dödat de små aktörerna. Det kommer att hända sportbutikerna också. Jag önskar att jag hade svaret på hur just din butik kan överleva men du får nöja dig med mina gissningar. Totalkoll på omvärlden och trender kommer att vara livsviktig liksom en tydlig inriktning på butiken, Försök inte vara bäst på allt utan välj dina slag där du har störst chans att vinna. Och älska det du gör för det syns utåt och inget är viktigare.

Vi hörs 
Martin Willners