Halvmaran ingen utmaning för utmanarna

Halvmaran ingen utmaning för utmanarna

Publicerad

Ganska exakt ett år efter det att Sportfacks formgivare Pelle Jansson utmanat mig på en halvmara stod jag på startlinjen nedanför Stockholms Slott. Med mig hade jag fem andra utmanare, vi var redo, vi var taggade, vi var redo för stordåd.

Jag trodde aldrig att jag skulle kalla mig för löpare. Jag är skateboardåkare ända in i själen och jag har aldrig varit snygg i trikåer. Förra sommaren insåg jag dock att jag var på väg mot Barbapappaformer och började springa. Tre kilometer blev till fem och så en dag fortsatte jag bara att springa så att det blev en mil. Det var inte direkt Forrest Gump men jag började så sakta gilla att springa.

På väg till gymmet en lunch sa Pelle plötsligt att han utmanade mig på en halvmara nästa år. Jag var helt säker på att Pelle skojade men när han sa att han menade allvar så antog jag utmaningen.

Ganska snart växte utmaningen då Puma ställde upp med tio platser i Stockholm Halvmarathon och efter lottdragning så hade Pelle och jag fått med oss åtta utmanare. Det var en blandad skara av folk som sprungit allt från ultramaror till 20 meter för att hinna med bussen.

Jag och Pelle började våren med att springa Kungsholmen runt i maj. Ett lopp på 10 km som vi båda riktigt stolta klarade av på under timmen. Min träningsdos ökade både i längd och antal rundor per vecka och några veckor före loppet lyckades jag komma ned under fem minuter per kilometer. Målet var klart - jag ville under två timmar på halvmaran.

Lika bra gick det inte för alla de andra. Peo Nilsson från Magazinet fick en allvarlig fotskada tidigt under sommaren och den ville inte riktigt läka så han fick dra sig ur. Nina Torlén från Wonderful Earth sparkade i sin ena tå så illa att hon inte fick på sig skon under större delen av sommaren och utmanaren själv - Pelle Jansson - drabbades av ischias och ont i fötterna. Tre återbud på grund av skador plus en som hoppade av för att han fick ett jobb i USA gjorde att vi bara var sex utmanare vid start. Eller, vi var sex bland 9.737 tappra själar som samlats nedanför kungens kontor i Stockholm.

Stephan Näsberg från Intersport i Jönköping hade bäst meriter från tidigare men även Ulrika Norberg från Mountainguide Travel och Mattias Björklund från Blossom Magazine och tidigare Sportfack hade mål på runt 1:45. Fredrik Bödker från Sportson i Stockholm hade laddat upp med ett 15-timmarspass för att få butiken klar för öppning efter en större vattenskada och var väldigt osäker på hur hans form var. Claes Forsberg från Svenskt Sportforum var ivrig som en hetsad kamphund och sa att det kan bli allt mellan 1:30 och 2:30.

Själv hade jag som sagt målet under två timmar och efter att ha fått tipset ”Det går aldrig att ta igen på slutet det du tappar i början.” av Heinz Gehrig på Saucony så tänkte jag gå ut ganska hårt och hoppades att det skulle ge mig lite extra tid på slutet om orken försvann. Första kilometern kändes ganska långsam eftersom det blir lätt trångt när tusentals med adrenalinstinna människor ska ta sig fram mellan refuger och parkerade bilar.

Mattias låg 15 meter framför mig och jag hängde med honom upp till Vasaparken då han försvann i folkhavet. Det kändes bra att springa och enligt min gps höll jag ett ganska bra tempo. Vid fem kilometer visade det sig att jag låg fem minuter före mitt tidsschema och först milen klarade jag av på rekordtiden 52:31. Jag hann precis tänka att det här fixar jag lätt innan låren plötsligt sa att nu får det fan vara nog. Då hade det gått 14 km och eftersom jag fortfarande låg före mitt schema tog jag det lugnt ett tag och försökte sedan öka farten igen men det var tungt, riktigt tungt.

Ett par tuggor energikaka och två Dextrosol fick fart på mig igen vid Tantolunden men jag var lite sent ute insåg jag. Jag skulle inte klara två timmar men när familjen stod och hejade vid Skeppsbron så spelade tiden mindre roll. Jag skulle fixa min första halvmara utan några jätteproblem och jag kan faktiskt kalla mig för löpare utan att ljuga.

Tack Pelle för att du drog igång den här utmaningen - utan den hade jag aldrig kommit på tanken att springa två mil frivilligt. Jag ska heja på dig nästa år då du fullgör din plikt.

Avslutningsvis har jag en liten funderare. Vem gör egentligen störst prestation - den som snabbt klarar av en halvmara på strax över timmen eller de som härdar ut och kämpar på i över två timmar? Jag vet vad jag tycker.

Till sist ett stort tack till Puma som ställde upp med fria starter för alla utmanarna.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sportfack besöker Intersports flaggskeppsbutik i Stockholms city

4 kommentarer

Konsument: 25% på allt som öppningserbjudande....Intersport tror inte på konceptet, utan man måste ge rabatter, dom har inget självförtroende, bra för mig som konsument...inte ens XXL har den typ an...

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842