Rätta till alla småfel först

Det är dags för alla sporttillverkare att ta en paus från alla stora revolutioner och istället rätta till alla irriterande småfel. Adobe gjorde precis det med sina datorprogram och fick stående ovationer.

För ett halvår sedan släppte programvaruföretaget Adobe nya versioner av programmen Photoshop, Illustrator, Indesign och några fler under det gemensamma namnet CS5.

Som vanligt innehåller de nya versionerna stora innovationer som antingen underlättar arbetet eller gör det möjligt att göra helt nya saker. Den här gången hade Adobe också gjort något helt annat. De hade rättat till en massa irriterande småfel.

När utvecklingen av CS5 närmade sig slutskedet fick alla utvecklarna plötsligt ordern att pausa i det arbetet. Istället skulle de ägna två veckor åt att åtgärda alla små fel och brister som fanns i den tidigare versionen. Det handlade om att rätta till dialogrutor, fixa standardinställningar till värden som var realistiska och andra småsaker. Ingenting som det skrivs artiklar om.

Trodde de.

Faktum är att i nästan alla artiklar och podcasts om CS5 så togs dessa små förbättringar upp som något av det bästa Adobe någonsin gjort. Äntligen hade den stora jätten lyssnat på de små användarna. Småsaker som tog utvecklarna max en timme att fixa lovordades över hela världen för att arbetet nu skulle bli både snabbare och mindre irriterande.

Jag tror att sporttillverkarna ska göra precis samma sak. Ta en paus från de stora revolutionerna och rätta till det som inte fungerar idag. Vill ni ha några förslag så kommer de här:

” Fixa en blixtlås i dunjackan som inte fastnar i det tunna tyget.
” Se till så att gräset inte fastnar i golfskorna efter en runda.
” Strumpludd! Se till att utrota detta omedelbart.
” Fixa så att de vita sidokanterna och mellansulorna på sneakers förblir vita längre än fem minuter. Samma sak med vitt skinn. Köper jag vita skor vill jag att de ska vara vita, inte smutsgrå.
” Ta fram skonsören som inte går upp efter 3 km löpning.
” Passformen på handskar är ofta under all kritik. De är för tjocka och för klumpiga. Gör om och gör rätt.
” Slopa etiketterna i nacken och tryck alla tvättråd på insidan av plagget istället.
” Och viktigast av allt – gör fickfoder som håller lika länge som resten av byxorna. Jag vet inte hur många par jeans jag har som är oanvändbara för att fickfodret har gigantiska hål.

Listan kan göras mycket längre, men jag tror att du förstår vad jag menar. Jag älskar revolutionerande innovationer, men jag skulle bli ännu gladare om småsaker som idag irriterar mig plötsligt bara försvann.

Skriv ned en lista på alla småsaker som du irriterar dig på som en kommentar till den här ledaren. Tillsammans kan vi göra sportandet ännu lite bättre eller åtminstone lite mindre irriterande.

Tänk om strumpluddet plötsligt försvann… Vilket lyckligt vi alla skulle få.

Vi hörs

Martin Willners