Calazo går sin egen väg mot toppen

Att sälja friluftsguider i en sportbutik är ingen självklarhet. När grabbarna på Calazo-förlaget presenterade sina visioner för ett antal år sedan var det inte många som fattade galoppen. Idag är de randiga böckerna ett stående inslag i många friluftsbutiker.

Det vilar ett bedrägligt lugn över Calazos kontor i centrala Stockholm. Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt visar mig lojt omkring bland bokhyllans utbud på titlar de producerat de senaste åren. Av mängden böcker förstår jag att lugnet här är temporärt och säkerligen orsakat av Sportfacks besök. I detta rum råder normalt livlig brainstorming, intensiv korrekturläsning, noggrann redigering och allmänt kontrollerat kaos.

– En sak som driver en företagare är att man är livrädd att det inte ska funka. Och är man livrädd blir man ofta jäkligt produktiv. Det handlar om tempo, tempo, tempo, säger Fredrik Hjelmstedt

Att dessa två gymnasiekompisar skulle starta ett företag tillsammans var inte någonting som någondera av killarna hade gått och funderat på. Det var egentligen två saker som de hade gemensamt förutom vänskapen från tonåren. Det ena var friluftslivet med mersmak för toppturer det andra en kvalitetsmedvetenhet utöver det vanliga. Ska det vara, så ska det vara bra resonerar de båda kompisarna.

– Dagligen snackar vi och vädrar våra åsikter om grejer som vi stött på och som inte hållit måttet. Grejer som inte funkar och som vi blivit irriterade på. Där vi är jävligt lika, förklarar Jonas Sundvall.

Idag rullar verksamheten i tvåmannaföretaget på för fullt. Sedan den officiella starten våren 2006 har Calazo publicerat 27 titlar. Inte illa av ett par killar som ursprungligen hade för avsikt att bara göra en bok. Idèn till den första boken föddes redan långt tidigare under en av killarnas många toppturer. Ofta hade Jonas och Fredrik svårt att få uppgifter om hur ett fjäll skulle bestigas och hur de skulle gå. Fick de tips och råd var det ofta av en slump av någon de träffade på fjällstationerna och som själva hade gjort en topptur. Nere i Centraleuropa däremot hade nästan varje dalgång sina egna friluftsguider som beskrev utförligt hur man skulle vandra eller klättra för att komma upp på topparna. Sådana guidböcker saknades nästan helt i Sverige. Fröet var sått.

De gamla vännerna har olika bakgrund. Fredrik har en klassisk ekonomiutbildning från Uppsala universitet medan Jonas pluggat konst och formgivning på Konsthögskolan i Göteborg. Fredrik arbetade på ett rikskapitalbolag och Jonas körde budbil och skapade konst på måndagarna. Grunden till det första bokprojektet lades alltså i de svenska fjällen. Men det tog tid för projektet att mogna. Under ett sabbatsår i Italien från jobbet som marknadschef på ett riskkapitalbolaget började Fredrik konkretisera planerna på en svensk friluftsguide. Han studerade de europeiska guideböckerna och sakta men säkert började ideérna ta form. Under en gemensam segelsemester togs beslutet att förverkliga boken.

– Andemeningen var från första början att vi själva skulle göra alla toppturer vi skrev om. Det hade med kvalitet att göra. Lät vi någon annan skriva så kunde vi inte vara säkra på att det blev helt rätt. I tidigare böcker där toppturer beskrevs kändes det ofta som att folk inte själva hade varit på plats. Man kanske hade varit på plats men åkt helikopter upp och skidor ner, vad vet jag. Men så kändes det, säger Jonas.

Projektet krävde tid. Killarna räknade med att de skulle vara i fjällen i tre månader för att gå turerna, ta bilderna och skriva texterna. Det första som måste göras var att skaffa sponsring. Varken Fredrik eller Jonas hade några stora belopp att lägga ut på projektet. Bara att bo på STF:s ( Svenska turistföreningen) fjällstationer i 90 nätter skulle inte vara ekonomiskt hållbart i det läget. Turistföreningen tände på killarnas projekt och bjöd på övernattningarna. Andra företag hängde på och bidrog med material och utrustning. Arbetet drog igång våren 2004, tärningen var kastad. Men innan boken gick i tryck dök nya problem upp som de var tvungna att brottas med. Killarnas besatthet av kvalitet betydde också att de visste precis hur de vill att boken skulle se ut, vilket format den skulle ha och hur den skulle vara inbunden. Det var också viktigt att boken hade en visuell utformning som var i samklang med killarnas tankar och koncept. De svenska tryckerierna förhöll sig tveksamma till debutanternas krav så killarna valde istället att trycka boken i Italien.

– Vi fick redan från första början en ganska bra och personlig relation med killarna på tryckeriet i Milano. Vi fick till och med bo i en liten lägenhet på tryckeriområdet. De fattade tycke för oss som ett litet knasigt förlag från Sverige som gjorde böcker om att åka skidor långt, långt uppe i norr. Och jag fick en chans att praktisera min skolitalienska på golvet med tryckmästarna, säger Fredrik.

Boken kom ut lagom till julhandeln och blev en framgång. Men mycket tack vare att Henrik Hoffman på Naturkompaniet hade fattat killarnas ”tänk”. Ingen annan sportbutikskedja som Fredrik och Jonas kontaktat tyckte att guideboken passade in i sportbutikskonceptet. På Naturkompaniet fattade de galoppen och böckerna fick den exponering killarna ville ha och behövde. Om den första boken var ett rent hobbyprojekt var den andra boken ett halvproffessionellt projekt. Boken ”Friluftsliv i Stockholm” gjordes under ett år och blev en ännu större framgång än debutboken. Nu visade också ett av de största förlagen i Sverige intresse för Fredriks och Jonas projekt. Men trots långa och många diskussioner ville killarna inte börja samarbeta med förlagsjätten. Istället valde Fredrik och Jonas att ta steget fullt ut och starta Calazo och försöka livnära sig på det som ursprungligen bara var ett hobbyprojekt.

– Vi hade ingen vettig lön i nästan två års tid. Men sådant får man försöka ordna på något sätt i början. Det tog minst två år innan det funkade. Jag tror att ska man bli företagare och vill genomföra sin affärsidé måste man kunna bedra sig själv lite grann. Vi siktade på att det skulle gå på ett år och så tog det tre år istället, förklarar Jonas.

Idag 27 böcker och tusentals diskussioner senare rullar verksamheten på rätt bra. Den som tror att idéerna till nya böcker i Calazo skulle börja sina, har fel. För två år sedan bestämde sig Jonas och Fredrik för att skissa upp en lista på guideböcker som borde göras. De landade på 70 titlar. Så än finns det nya utmaningar och nya projekt att fullfölja för de två entusiasterna. Samarbetet med Naturkompaniet som till en början var förutsättningen för framgångarna har fortsatt och är idag i det närmaste institutionaliserat. Idag finns stora bokställ med Calazos böcker i varje Naturkompanibutik. Under förlagets förhållandevis korta liv har de redan vunnit priser för sina böcker. Bland annat blev boken ”Paddla kajak i Stockholms skärgård” belönad med Svenska Publishingpriset år 2007. Det konsekventa konceptet och kvalitetstänket har burit frukt.

– Varför är det vi, det minsta, det mest nischade, det mest aparta förlaget som använder den dyraste bokbindningen? Det är för att vi alltid har trott att en vacker dag så kommer folk att tycka att de är bra och vill köpa våra randiga böcker, säger Fredrik.

Idag har fritidsintresset resulterat i ett nytt yrkesliv som förlagschefer. Intresset för friluftslivet och fjällturer finns kvar. I viss mån representerar Calazokillarnas syn på fjällvandring och friluftsliv den unga generationens synsätt. Fjällvandring behöver inte vara jobbigt, torftigt och strapatsrikt. Det kan vara bekvämt, lite lyxigt men ändå spännande.

– Det finns en idé om att rida i fjällen är ok men inte att cykla. Bara för att cyklar är av metall förmodar jag. Jag kan tro att många ryser av irritation när jag säger att det är ok att cykla på lederna, att man ska kunna dricka en god kopp kaffe på turen och att alkohol och fjällvandring visst går att kombinera, säger Fredrik och skrattar.

Av: Christer Flythström

Calazo går sin egen väg mot toppen Calazo går sin egen väg mot toppen Calazo går sin egen väg mot toppen