Jag är en digital junkie

Hej, jag heter Martin och jag är en digital junkie. Jag älskar allt som blinkar, piper och börjar med ett i. Finns det dessutom någon form av statistikfunktion så är jag såld, då finns det ingen chans att säga nej. Nu har det gått så långt att jag knappt kan idrotta utan att ha med…

Det började med att jag skaffade en klocka med höjdmätare. Varje dag som jag åker skidor eller snowboard börjar jag med att kalibrera klockan vid dalstationen inför första åket. Sedan får klockan logga alla mina åk så att jag när dagen är slut kan se hur många åk och fallhöjdsmetrar det blev.

När jag fick en Palm Pilot för gud vet hur många år sedan blev den snabbt mitt digitala scorekort men när det blev glappkontakt i batteriet så gick jag med en suck tillbaka till papper och penna. Det höll dock inte länge att spela golf utan att ha koll på antal puttar i snitt per år eller hur många rundor jag spelat. Därför programerade jag snabbt ihop en lösning i Filemaker Pro (efter Lightroom och Photoshop världens bästa program) för att hålla koll på alla rundor och slag. Det programet rullar fortfarande men nu i samklang med min Ipod.

Ipod Touch och Iphone har nämligen en uppsjö av smarta Appar för digitala scorekort och matar du in lite extra data kan du få fram statistik som rymmer allt från snittlängd med järnsjuan till antal birdies totalt under året.

Förra året skaffade jag även en golf-GPS och den är inget annat än en gudagåva till alla som gillar statistik. Visst, dess egentliga uppgift är att förse mig med ett exakt längdmått till vattenhinder, bunker eller framkant på green, men för mig är möjligheten att mäta längden på varje slag minst lika viktig. Nu har jag totalkoll på all tänkbar statistik. Det har gått så långt att jag knappt kan spela en runda utan att statistikföra allt.

Samma sak är det med löpningen. Det känns som om jag springer i onödan om jag inte loggar rundan med min Nike+ sensor och sedan loggar in mig på sajten för att kolla snittid per kilometer, total löptid och löpsträcka. Tjänsten är ett under av användarvänlighet (inte så konstigt kanske när Apple har varit med och utvecklat den) och när jag dessutom kan få hjälp med träningsupplägg inför sommarens halvmara så fungerar den också som en sporre. Extra roligt är det när Lance Armstrong eller någon annan av Nikes stjärnor kommer med uppskattande kommentarer i mina hörlurar.

Jag tror inte att jag är ensam om att gilla de här digitala prylarna och jag tror dessutom att allt fler kommer att skaffa dem och att allt fler sporter kommer att få analysverktyg som gör det roligare att idrotta. Missa inte detta nya segment av prylar i din butik.

Vi hörs

Martin Willners