Snön gav rekordförsäljning

Snön gav rekordförsäljning

Publicerad

Förra året blev ett fantastiskt handelsår för sportbranschen. Omsättningen stannade på rekordhöga 19, 2 miljarder vilket var en ökning med 9,6 procent jämfört med 2008. Som bäst gick försäljningen under årets sista månad.

Vintervädret gav försäljningen i sportbranschen en ordentlig knuff under fjolårets sista månader. I december ökade försäljningen med sanslösa 23,2 procent jämfört med december 2008. Snön och kylan var välkommen, det visade konsumenterna med eftertryck.

- Det har varit sagolikt under slutet på året. I november ökade vi med 17-18 procent, i december över 20 procent och i januari låg vi på 15-20 procent. Hos oss är det framförallt längdåkning som det har varit efterfrågan på. Men vi har givetvis haft ökningar även på alpint, vinterkläder och vinterkängor också, säger Ulf Molander, inköpsansvarig hårt på Team Sportia.

Den stora efterfrågan har ställt stora krav på logistiken.

- Det har varit mycket stök och bök för att få fram prylar men jag tror att vi har lyckats ganska bra genom att samarbeta mellan butikerna. Men sen har vi också ett bra och tätt samarbete med leverantörerna, säger Ulf Molander.

Backcountry Equipment levererar bland annat långfärdskridskor och längdutrustning. Snön och kylan innebar jackpot för dem.

- Det har varit hysteriskt, jag kan inte använda något annat ord. Först hade vi väldigt bra försäljning på långfärdskridskor i december trots att det inte var någon is och längd har vi haft bra försäljning på hela hösten. Men sen när snön och kylan kom runt jul så brakade det loss ordentligt på längd, säger Sven-Gunnar Johansson.

I siffror uppskattar Sven-Gunnar Johansson att Backcountry Equipment ökade försäljningen med 150 procent under december.

- December var fantastiskt men sen fortsatte det även under januari. Det har bara fortsatt att tugga på, säger Sven-Gunnar Johansson.

Olof Andersson på Sportringen Vrigstad vittnar om samma scenario.

- Hela hösten har varit bra men framförallt julförsäljningen och mellandagarna fram till trettonhelgen blev mycket bra. Det har varit mycket vinterkonfektion och hårdvara som skridskor. Allt är sopslut, säger Olof Andersson.

Sötebrödsdagarna inleddes i oktober då försäljningen ökade med fantastiska 19,2 procent jämfört med samma månad 2008. En viss del av ökningen går att härleda till en svag oktobermånad 2008 då det globala finansiella läget var ytterst skakigt med höga räntor, varsel och en osäkerhet inför framtiden. Men framförallt var det kylan som drev på försäljningen.

Leverantören G.W Greiff med varumärket Tuxer blev en av vinnarna under kalla oktober.

- Vi har haft en fantastisk säsong. Vi har normalt välfyllda lager men förra året började det redan i oktober ta slut på dunjackor och dunparkas som vi traditionellt brukar ha fram till jul. Sedan i november blev det tryck även på skidset och softshell och allt tog i princip slut, säger Anders Granath på G. W Greiff.

I november blev försäljningsökningen i branschen försumbar och skrevs endast till knappt 1 procent jämfört med november 2008. Men i december tog det alltså fart igen och när året summeras är det ett fantastiskt handelsår som ligger bakom sportbranschen. Försäljningen ökade med 9,6 procent på årsbasis och sprängde 19-miljardersvallen. Av detaljhandelns alla branscher var det endast Systembolaget som visade upp en bättre omsättningsökning. Många branscher visade faktiskt upp ganska måttliga ökningar eller till och med tillbakagångar, 3,6 procents ökning för detaljhandeln som helhet. I det sammanhanget, plus faktumet att vi befinner oss i en lågkonjunktur, måste sportbranschens framgångar under 2009 betraktas som sensationella.

Av: Magnus Reithner

On
Off

0 kommentarer

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

 • Hemma hos en sneakerssamlare

  Hemma hos en sneakerssamlare

  David Davidsson har tillräckligt med sneakers för att sko en by i Västerbotten. Men han har inga planer på att sluta samla. Det finns allt för många skor som han inte har. Ännu.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-08-05 14:42

 • Ser du skogen för alla träden?

  Ser du skogen för alla träden?

  Det händer mycket i detaljhandeln just nu. Tempot är vansinnigt högt och innovationstakten bara ökar. Vi vill berätta om stort och smått i den här förändringen och bjuder in experter att dela med sig av sina spaningar. Först ut är Jonas Arnberg som är strateg inom handel för United Minds.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-06-19 15:17

 • När XXL kom till stan

  När XXL kom till stan

  XXL har fått sin första cityetablering i Sverige. Mitt emot NK i Stockholm har de öppnat en butik på 3 500 kvadratmeter. Nu tar kedjan sikte mot toppen i Norden.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-06-17 14:52

 • Nishiki värnar om kvaliteten

  Nishiki värnar om kvaliteten

  På Nishiki i Göterborg jagar inte ledningen stora försäljningsvolymer. Istället vill de unga cykelfabrikörerna värna om sina produkter och sina återförsäljare.

  Artiklar Christer Flythström, 2014-04-23 09:09

 • Stadium fortsatt i topp bland kedjorna

  Stadium fortsatt i topp bland kedjorna

  Stadium är fortfarande Sveriges största sportkedja. Men bäst tillväxt har XXL och Sportringen som båda växte ordentligt under fjolåret.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-04-14 15:20

 • Sveriges 100 största leverantörer

  Sveriges 100 största leverantörer

  Det går framåt för landets 100 största sportleverantörer. Förra året ökade både exporten och den inhemska försäljningen. Kanske syns även ett tronskifte borta i horisonten.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-04-14 14:18

 • E-handeln lyfter mot nya höjder

  E-handeln lyfter mot nya höjder

  Försäljningen av sportprodukter på nätet fortsätter att slå rekord. Även under de kommande åren väntas kraftig tillväxt.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-04-14 14:05

 • Trygghet ger kunder

  Trygghet ger kunder

  Sportson har hittat sin nisch. Det är att erbjuda kunden trygghet och bra produkter. Det konceptet ger också klirr i kassan för butikerna.

  Artiklar Christer Flythström, 2014-04-04 11:06

 • Trenderna 2015

  Trenderna 2015

  Trenderna kommer och går och det går bara fortare och fortare. Därför avslöjar vi redan nu färgtrenderna för vår/sommar 2015 med baktanken att de antagligen kommer att märkas bland konsumenterna redan i höst.

  Artiklar Martin Willners, 2014-04-03 13:23

 • Exporten ska få Bergans att växa

  Exporten ska få Bergans att växa

  Bergans of Norway har haft en makalös tillväxt de senaste 20 åren. Nu ska företaget ta nästa steg. I den processen är Sverige en viktig marknad.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-03-25 09:53

 • Douchebags gör ingen skit

  Douchebags gör ingen skit

  Norsk-svenska samarbetet Douchebags har gått från snackis på Ispo till ett internationellt etablerat företag. Här är historien hur de tog resandet med sportutrustning till en ny nivå.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-02-20 07:32

 • Sportfack som e-tidning

  Sportfack som e-tidning

  Nu finns Sportfack som e-tidning! Du som redan prenumererar på papperstidningen får givetvis tillgång till e-tidningen utan extra kostnad. Är du helårsprenumerant får du dessutom fri tillgång till samtliga äldre e-tidningar i arkivet - utan extra kostnad!

  Artiklar Redaktionen, 2014-02-19 15:53

 • Höjdmeter har upplevelsen i centrum

  Höjdmeter har upplevelsen i centrum

  På Höjdmeter i Kiruna handlar allt om att ge kunderna en bra upplevelse i fjällen. Johan och Marcus har skapat butiken de själva hade velat handla i.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-02-19 15:01

 • Lorna Jane vill göra träning till en livsstil

  Lorna Jane vill göra träning till en livsstil

  Lorna Jane är fitnessmärket som lagt Australien för sina fötter genom att satsa helhjärtat på kvinnor. Med inspiration, innovation och kvalitet ska företaget lyckas även i Sverige.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-02-19 14:38

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Rekordmånga beställningar hos Sportamore

1 kommentar

roland andersson: 15 mille back 2012 16 mille back 2013 12 mille back 2014 27 mille back första halvåret 2015 I min värld går det bara sämre, när ska de börja tjäna pengar

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Sportfack 09-2015

 • Golf Business 09-2015

 • Bike Business augusti 2015

 • Sportfack 07_08-2015

 • Sportfack 06-2015

 • Sportfack 05-2015

 • Sportfack Golf Business 04-2015