Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet

Varje racketsport kräver sin egen typ av sko. I tennis är det mycket fokus på stabilitet och i badminton är det istället grepp och spänst som säljer.

1. Adidas
Hybriden som klarar allt

Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet
Det finns ganska många som spelar både tennis och badminton och kanske till och med lite bordtennis då och då. De vill ha en sko som fungerar hyfsat till allt och då blir det ofta en hybrid mellan en badmintonsko och en traditionell indoorsko med lite mer stabilitet.

Adidas Court Light CC är ett bra exempel på en hybridsko. Den påminner mycket om en handbollssko men har lägre sula för bättre markkontakt och har förstärkts med Adituff på utsatta ställen. Rågummisulan ger bra grepp på parkett- och plastgolv och mesh i ovandelen gör skon både sval och lätt.

Info: Adidas Sverige 08-599 291 00

2. Stiga
De små förflyttningarnas sko

Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet

Bordtennis är en av världens snabbaste sporter och det gäller även för fotarbetet. Stiga Pro Play är utformad för att klara av alla dessa snabba men små förflyttningarna.

Pro Play har en rågummisula med många små sugkoppar som ska ge bra fäste. Sulan har dessutom flera flexzoner för att foten ska kunna röra sig helt obehindrat och sulkanten är rundad för att underlätta sidorörelser.

Den asymmetriska hälkonstruktioen gör att hälen sitter fast bra i skon. Skinn i ovandelen ger perfekt passform.

Info: Stiga Sports016-16 26 00

3. Asics
Stabilt baslinjespel
Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet
Gel Resolution är Asics toppsko för tennis. Stabilitet är ett nyckelord och det märks bland annat genom den breda sulan med den skarpa kanten och genom att ovandelen konstruerats så att foten verkligen ska sitta på plats i skon.

Sulan har Geldämpning i både häl och framfot och runt hälen finns ett formbart material som anpassar sig efter hälens form för bästa hälgrepp.

Info: Asics 08-544 409 60

4. Nike
Vajert, Sickan

Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet
I nya Nike Vapor VI Tour appliceras Flywireteknologin på en tennissko. De små vajrarna håller foten på plats i skon i sidled och genom att hälen hålls i ett fast grepp får spelaren verkligen kontroll på sina rörelser. Dessutom har skon extremt låg vikt – Vapor VI Tour väger in på endast 428 gram.

I övrigt har skon tunna Zoom Air dämpningsenheter i både häl och framfot för att komma nära marken och dessutom har skon fått det nya och lätta dämpningsmaterialet Lunarlite i framfoten.

Sulan är fiskbensmönstrad med flera flexzoner för att ge både bra grepp och bra rörlighet.

Info: Tennis Fashion 031-91 40 50

5. Prince
Garanterat stryktålig
Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet

Prince lämnar sex månaders slitagegaranti på sina sulor för att visa att det är en sula som tål både mycket och hård träning.

Modellen heter T22 och är Princes mest sålda tennissko och den vänder sig till både seriösa motionärer och tävlingsspelare.

Tåboxen är förstärkt för att stå emot tåslitaget som blir vid servar, sulan är dämpad i både häl och plös och ovandelen är i konstläder för maximal kombination av styrka och ventilation. Extra ventilation fås genom meshplösen.

Info: Tennis Fashion031-91 40 50

6. Babolat
Inte skuggan av en chans

Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet

Nu i höst lanserades Babolats nya toppsko för badminton – Shadow. Skon finns både för herrar och damer och på bilden syns dammodellen.

Shadow är en sko med många säljargument. Ventilation i både ovandel och sula är ett, låg vikt ett annat och Michelingummi i sulan för bästa grepp ett tredje. Skon är konstruerad så att det ska kännas som att sulan sitter direkt på foten och det finns dämpning i både häl och framfot. Materialen i ovandelen är valda för att inte töjas efter några veckors användande – foten ska sitta lika tajt i skon som då den provades i butiken.

Info: Racketdoktorn 08-641-62 35

Faktaruta

Detta utmärker de olika skotyperna
Tennis
Stabila
Förstärkt tåbox
Olika sulor för olika underlag
Platta sulor
Squash
Mycket ventilation
Låga sulor för golvkänsla
Stabilt hälparti
Runda sulkanter
Badminton
Smidiga
Låga sulor för golvkänsla
Dämpning i framfot
Runda sulkanter
Bordtennis
Flexzoner för smidighet
Låga sulor för golvkänsla
Smal läst för tajt passform
Fokus på bra grepp

Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet

Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet Racketskor 2010: Det viktiga fotarbetet