Kassar är Stadiums påse

Det är de sista satsade kronorna i en kampanj som ger mest effekt. Därför tryckte Stadium i våras upp kassar som matchade deras annonser och stortavlor och fick tusentals med levande reklampelare.

Allt kan bli lite bättre. Till och med en plastkasse. När Lars-Johan Strand tillträdde som marknadschef på Stadium i våras funderade han på hur kedjan kunde bli lite personligare. Svaret blev att leka med plastkassen.

– Som nytillträdd har man alltid en smekmånad då man kan få igenom även lite udda idéer, säger Lars-Johan eller Lajjo som han kallar sig själv. Stadium har en intern marknadsavdelning med uppdraget att vara innovativ så vi satte oss ned och pratade hur vi kunde ta våra två stora vår- och sommarkampanjer ett steg till.

Sneaker Mania var den första stora kampanjen och den skulle gå både som annonser i morgontidningar över hela landet och på stortavlor i de större städerna. De diskuterade hur de kunde få kunderna att visa att de hade köpt sneakers på Stadium men insåg att de inte gärna kunde ge skorna direkt i handen till kunden. Då kom någon med idén att trycka upp en speciell plastkasse. Tio minuter senare hade de skissat fram ett förslag på datorn och bestämde sig för att köra vidare.

Resultatet blev en turkos plastkasse med ett par sneakers från Nike på ena sidan och ett par från Stadiums egna varumärke Warp på den andra. Skosnörena är placerade så att de vita bärhandtagen blir en förlängning av dem så att det ser ut som om kunden bär skorna i skosnörena. När kampanjen sjösattes i våras var det inte bara jag som reagerade på hur bra plastkassarna förstärkte den pågående kampanjen.

– Vi fick en hel del kommentarer från reklambranschen om att det var en bra idé, säger Lajjo, och ännu roligare är det att se när kassarna används av kunderna flera månader senare. Då vet vi att kunderna har gillat idén.

Kassarna tillverkades av Ekmans och i tillräcklig mängd för att räcka under kampanjtiden som varade 2-4 veckor. Alla butiker i Sverige, Danmark och Finland körde med kassarna och det gäller för alla Stadiums kampanjer att de ska vara landsomfattande. Det är på landsbasis som ett varumärke byggs enligt Lajjo.

Sett ur ett större perspektiv är plastkasseprojektet en del i Stadiums ambition att uppfattas som mer personligt och lite roligare.

– Stadium ska våga göra innovativa kampanjer, säger Lajjo. Vi kanske inte frälser alla, men vi kan säkert väcka en tanke, omvända en föråldrad syn på Stadium och upplevas som mer inbjudande. Ihop med vårt mantra ”Join the Movement” skall vi inspirera alla till ett aktivt liv.

Lajjo och hans team på Stadiums marknadsavdelning har många idéer på hur Stadium ska sticka ut och bli mer personligt. Det kommer säkert att bli nya kassar till höstens kampanjer men Lajjo tänker större än så.

– Stadium skall väcka folkhemmet, upplevas mer innovativa med större kreativitet. Vi kommer sätta upp rabattkort på toppen av Everest eller erbjudanden i elljuspåren – en fantastisk signal till att alla skall ha råd till ett aktivt liv och att Stadium finns där det finns någon form av aktivitet.

Vi fortsätter att prata om kampanjer och vad som gör visa lyckosamma. Lajjo menar att det är de sista kronorna som är de som ger mest effekt. Att spara in de sista kronorna på det där lilla extra gör att kampanjen inte blir det lilla extra. I fallet med plastkassarna innebar det ingen större merkostnad att trycka upp kampanjkassar eftersom kassarna ändå skulle produceras. Till en liten kostnad fick de några hundratusen levande reklampelare över hela landet som visade upp var de hade köpt sina sneakers.

Som sagt, allt kan bli lite bättre. Till och med en plastkasse.

Av: Martin Willners

Kassar är Stadiums påse Kassar är Stadiums påse