Liemannen

Liemannen

Publicerad

David Leet är pro på Falsterbo GK. David är också en av Sveriges främsta experter på custom fitting och vet allt om skaft, loft och lie.

Efter två minuter har David Leet mitt fulla förtroende. Om det är hans engelska brytning, hans stadiga blick eller det aldrig sinande flödet av ord om vad det är som gör en bra klubba spelar mindre roll. Antagligen är det kombinationen av de tre.

Det råder ingen tvekan om att David brinner för custom fitting och jag förstår att han inte har svårt att övertyga klubbens medlemmar om att satsa på utprovade klubbor. David är en person som direkt inger respekt och förtroende och han är utan tvekan omtyckt på klubben. Under vår lunch strax intill 18:e green kommer det hela tiden fram medlemmar som vill berätta om sina framsteg eller problem. En kille på tio år kommer dessutom fram och visar stolt upp en golfklubba som han har byggt själv. David påverkar alla och har den roll på Falsterbo GK som Göran Zachrisson vill att alla pro ska ha.

David är av den bestämda uppfattningen att alla golfspelare oavsett nivå ska spela med klubbor som är skräddarsydda för dem.

- Ofta får jag höra ”Jag är inte bra nog för custom fitting”, säger David. Det är precis tvärtom - en nybörjare utvecklas mycket snabbare om han eller hon inte behöver anpassa sin sving efter felaktiga klubbor.

Drömkunden är enligt David en 15-handicapare med dålig bollträff. Det är en spelare som trots fel klubbor kommit ganska långt i sin golf. Med rätt anpassade klubbor kommer spelet att nå en ny nivå.

Bild 331243
Custom fitting är ett hantverk.
David har inte mycket till övers för golfföretagens superlativ om de senaste klubborna. Allt snack om klubbor som slår längre och har en större sweet spot sågar han direkt.

- Det finns i och för sig inga dåliga klubbor idag, förutom suspekta kopior, säger David, men att en järnsjua av idag går längre än en tio år gammal beror på att loftet har minskat. Det i sin tur gör att dagens järnfemmor är för svåra för de flesta golfare och därför måste de köpa hybridklubbor.

Att dagens drivers går längre beror enligt David mest på att de har försetts med längre skaft. För långa för de flesta golfare och den extra hastighet som klubbhuvudet får med det längre skaftet är inget värd om inte bollträffen är bra. Med ett kortare skaft får spelarna bättre bollträff vilket ger både raka och långa slag enligt David.

- Golf är tillräckligt svårt i sig, vi behöver inte klubbor som gör det ännu svårare.


Custom fitting är Davids recept på att göra golfspelet enklare. Väldigt sällan nöjer han sig dock med att bara bygga specialanpassade klubbor, han vill helst kombinera custom fitting med lektioner för att allt ska bli rätt.

Bild 331244
Själva utprovningen av klubborna består av tre steg:

1. Vad vill kunden? David börjar alltid med att fråga kunden vad han eller hon vill ha ut av de nya klubborna. En del vill slå längre, andra rakare eller bli mer stabila. Denna första fråga är avgörande för att bestämma inriktningen på de nya klubborna.

2. Mätning. David mäter flera mått på spelaren och dennes gamla klubbor för att få fram rätt längd, lie och greppstorlek. David använder dessutom en launch monitor för att mäta svinghastighet och spinntal och med en videokamera kan han mäta tempo.

3. Studera svingen. Enligt David går det inte att göra en bra custom fitting utan att studera spelarens sving och bollflykten. Därför får kunderna alltid slå bollar på rangen under David kritiska blick.

När dessa tre steg är genomförda skriver David ut ett recept på klubbor och bygger en första provklubba. Kunden får sedan slå med provklubban och jämföra den med sin gamla och om allt, inklusive utseendet, är till belåtenhet bygger David ihop ett helt set.

Bild 331245
David har bevis för att han är en kunnig custom fitter.

David har lärt sig custom fitting genom att läsa böcker, prata med andra experter och prova på kunderna. Han har ingen formell utbildning, men väl ett intyg att han har expertkunskaper från organisationen The Professional Clubmakers Society.

- Jag fick ett formulär med 300 frågor som jag hade 40 dagar på mig att besvara, berättar David. Det verkade enkelt till en början, men när jag började gå igenom frågorna insåg jag att det var det svåraste prov jag varit med om. Jag fick 95 procent rätt och gick vidare till nästa steg där det gällde att ge klubbrekommendationer till fyra filmade svingar med tillhörande mätdata.

Just nu funderar David på hur han kan föra sin kunskap vidare. Han har redan haft kortare kurser med andra pros från Golf Store, men eftersom hans dröm är att ingen golfare ska spela med felaktiga klubbor inser han att kurser för alla intresserade instruktörer vore bra. Om inte annat så för att ha något att göra under vintern.

Till sist avslutar David med att slänga ut något tankvärt:

- Puttern är egentligen den klubba som är viktigast och enklast att anpassa efter spelare. Väldigt få har dock gjort det.

Faktaruta
Olika nivåer av custom fitting

A: Provslå klubbor på rangen eller mot ett nät. Som att tvätta bilen genom att skölja av den med vattenslangen.

B: Provslå klubbor med launch monitor och uppmätning av kroppsmått. Guldtvätt hos Statoil.

C: Allt på punkt 2 plus analys av svingen och tidigare klubbor, frågor om mål med golfen, testa olika skaft och till slut provslå med en prototypklubba. Rekonditionering hos ett proffs - bilen blir bättre än nyskick.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842